Отидoв во Германија и станав човек, дома живеевме под кирија со 600 евра вкупни приходи и школувавме две деца

Отидoв во Германија и станав човек, дома живеевме под кирија со 600 евра вкупни приходи и школувавме две деца

Сите знаат дека е лесно да се навикнеш на подобро, но тоа „подобро“ оди и може да се направи доста брзо, покажуваат примерите на граѓаните од Балканот, кои живеат и работат во најразвиените земји во Европа.

Според статистиката, околу 56 отсто од нив заминале во странство без претходно да имаат работа.

Многу од нив во Србија во исто време тешко преживуваат, работеле на црно или за минимум и можеле да обезбедат се што му е потребно на едно семејство.

Во Германија, пак, не им требаше долго да се „оздрават“. По само три месеци морале да остават „нешто на страна“.Таква слична приказна имал Марко кој за Блиц раскажал се.

“Живеев со моето семејство во Крушевац. Работев во една приватна фирма, сопругата во друга. Школувавме две деца, плаќавме стан и живеевме се на се со 80.000 динари (40.000 денари).

Имавме за храна и основни потреби и ништо повеќе. Отидовме во Германија да посетиме еден роднина во Нирнберг. Цели два месеци се стискаше во неговите 50 квадрати.

Јас првиот месец заработив 2.000 евра на градилиште, жената на чистење 1.500. Третиот месец најдовме стан од 800 евра, ги плативме сите комуналии и одмор.

После шест месеци успеавме нешто да заштедиме нешто, а во меѓувреме живеевме убаво, во најмала рака, како што никогаш не сме живееле во Крушевац“, вели Марко.

Тој по една година дошол во Крушевац со автомобил купен во Германија и доволно пари да ги почести своите роднини.

Следната година, вели Марко, повторно го посетил Крушевац, но со семејството заминал на море за првпат во последните 10 години.

Т- очно е дека нашите граѓани во Германија немаат доволно пари, но и живеат многу пристојно и опуштено, не размислувајќи дали ќе имаат доволно пари за кирија, храна и облека.

Оние кои работат, заработуваат од 1.500 до 4.000 евра месечно, главно изнајмуваат стан, знаат малку германски. И најчесто немаат намера да се вратат во Србија.

Познато е и дека Србите се сметаат за добро интегрирани граѓани на Германија. Нивните деца редовно одат на училиште, не живеат од социјална помош, секое дете добива детски додаток од 300 евра месечно …

Треба да се има предвид дека трошоците во таа земја се доста високи, поточно во согласност со приходите.

Најголем дел од заработката оди за изнајмување стан, бидејќи тоа чини од 500 до 1.300 евра месечно или повеќе од 1.500 евра доколку се решат да изнајмат куќа.

Поради ваквите цени, многу Срби првично изнајмуваат станови заедно со своите колеги или престојуваат на места што им ги обезбедуваат работодавците, а подоцна, кога ќе се прилагодат, бараат некои поповолни услови.

Најчесто, балканците изнајмуваат станови на периферијата, затоа што цените за изнајмување во централниот дел на градот се двојно повисоки.

Главно работат во помали фирми од областа на угостителството и производството, но и во здравството, металната индустрија, градежништвото, земјоделството, услугите за чистење …

Работниците во Германија кои се од регионот, истакнуваат дека не им одговара само платата во работата во таа економија. Почитувањето на работното време е правило од кое не се отстапува, па секој час прекувремена работа се плаќа многу добро.

На тој начин можат да заработат дополнително, но и да „соберат“ часови, па дури и денови за одмор, кои потоа ги користат за одење во родниот крај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *