ДЕНЕСКА КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА НА СВЕТИ ДИМИТРИЈА: Нему му се обраќаат верниците кои се во неволја!

ДЕНЕСКА КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА НА СВЕТИ ДИМИТРИЈА: Нему му се обраќаат верниците кои се во неволја!

Свети Димитрија бил назначен за проконзул на Солунскиот регион како млад човек.

Наместо да ги прогонува и казнува христијаните, тој отворено почнал да ги поучува жителите на овие простори за христијанската вера .

Молитвите упатени на овој прекрасен светител избавуваат од разни неволји.

Свети и славен великомаченик Христов, Димитрија, брз помошник и топол посредник на оние кои со вера доаѓаат кај тебе!

Стоејќи смело пред небесниот Цар, моли од Него прошка за нашите гревови и избавување од сеприсутната болест, од земјотреси, од поплави, од оган и меч и од вечна казна.

Побарајте од Неговата милост да биде милостив кон овој град, кон ова семејство и кон секоја христијанска земја.

Молете се за нас од Кралот над кралевите за победа над нашите непријатели и за целата земја, мир, спокојство, цврстина во верата и благочестив напредок.

За нас, пак, кои го почитуваме вашиот чесен спомен, бараме благодатно закрепнување за добри дела, за да угодиме со нив нашиот Господ Исус Христос, да се удостоиме да го наследиме Царството Небесно и да Го славиме вечно со Отец и Светиот Дух преку твоите молитви. Амин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *