АКО ЈА ВИДЕТЕ ОВАА БОЈА НА КОМПИР, НЕ ГО ЈАДЕТЕ: Има сериозна причина за тоа

АКО ЈА ВИДЕТЕ ОВАА БОЈА НА КОМПИР, НЕ ГО ЈАДЕТЕ: Има сериозна причина за тоа

Компирот е прехранбен производ кој има повеќекратна примена во исхраната и секој обично секогаш го има дома. Сепак, неговото складирање не е секогаш точно и се случуваат некои промени во плодот на компирот.

Честопати ги оставаме компирите во оставата, многу подолго отколку што треба, па затоа не е невообичаено да ги фрлиме откако ќе забележиме непријатен мирис или изглед. Има и такви кои ќе претпостават дека е доволно само да се излупи кожата, да се отстранат црните точки , за компирот да биде добар за јадење.

Експертите велат дека постои еден специфичен знак кој открива дека компирот повеќе не е добар за јадење, но може да биде и опасен по здравјето.

Ако видите зелени точки на компирот, не го јадете.
Лесно е да се помисли дека тие точки треба само да се отстранат од компирот за да се јаде, но не сте свесни за проблемот. Според порталот Healthline, зелената боја на компирот се јавува кога ќе почнат да произведуваат хлорофил, што е природен процес.

Но, кога ќе го забележите тој пигмент, тоа значи дека и компирот почнал да произведува соланин, компонента која штити од штети предизвикани од животни, инсекти, габи и бактерии. Станува збор за отров кој се наоѓа во компирот, а не само во зелените дамки, а ако содржината е покачена може да биде опасен за луѓето, пишува Ordinacija.hr.

Може да се разболите од само еден компир
Нивото на соланин е највисоко во лушпите од компирот, па лупењето сигурно ќе отстрани дел од токсините (околу 30 проценти), но нема да го реши проблемот.

Експертите не се сигурни колку точно од оваа компонента треба да има во компирот за да ве разболат, но една студија покажа дека 0,6 милиграми на килограм телесна тежина може да доведе до болест. Особено е важно таквите компири да се чуваат подалеку од деца кои имаат многу помала телесна тежина и можат посилно да ги почувствуваат ефектите од труењето со соланин.

Ако ги забележите овие симптоми, веднаш контактирајте го вашиот лекар

Доколку сте јаделе ваков зелен компир, излупен и без видливи знаци на опасност, важно е да ги следите симптомите кои може да се појават. Вообичаените вклучуваат треска, главоболка, стомачна болка, дијареа, повраќање, слаб пулс и отежнато дишење.

Ако мислите дека ги имате овие симптоми, веднаш побарајте лекарска помош. Благите симптоми можат да исчезнат за 24 часа, но има и сериозни кои сепак го прават паметно да се обратите кај лекар.

Компирите ќе траат подолго ако ги чувате правилно. Секое оштетување, изложување на светлина или ниски и високи температури може да резултира со појава на споменатиот отров. Најдобро е да ги чувате на темно и суво место за да го спречите овој процес. Кесата во која се чуваат ќе ги заштити од дополнителна светлина.

Добар совет е внимателно да го прегледате секој компир пред да го купите и не земајте компир што не изгледа добро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *