СЕКОЈ ПРАВОСЛАВЕН ДОМ МОРА ДА ГИ ИМА ОВИЕ 10 РАБОТИ: Сигурно имате 3, а останатите?

СЕКОЈ ПРАВОСЛАВЕН ДОМ МОРА ДА ГИ ИМА ОВИЕ 10 РАБОТИ: Сигурно имате 3, а останатите?

За жал, прекинот со традицијата доведе до фактот дека повеќето луѓе сакаат да бидат православни и тоа го принудуваат со сета своја сила.

Во последните 25 години, по падот на социјалистичкиот државен систем кој не гледаше љубезно на изразувањето на религиозните верувања, народот повторно го откри православното христијанство.

За жал, прекинот на традицијата доведе до тоа дека повеќето луѓе сакаат да бидат православни и тоа го форсираат со сите сили, но не знаат како, па често стануваат „турбоправославни“ и се задоволуваат со надворешни манифестации на нивната „религија“ (која всушност е главно суеверие и суеверие). Една од работите што многумина би сакале да ја знаат е како треба да изгледа еден православен дом, како треба да има сè во него . Доколку и вие сте меѓу тие луѓе, еве еден краток текст кој ќе ви помогне во тоа.

Икона
Задолжителен предмет. Секогаш се поставува на источниот ѕид од трпезаријата или дневната соба. Основната икона е славата на крштевањето, но се препорачува и икона на Исус Христос или Богородица; всушност, без иконата на Исус Христос , сè изгледа погрешно затоа што тој е Бог во христијанството и на светците не треба да им се даваат божествени атрибути или да им се поклонуваат. На тој ѕид не може да има други слики, таписерии или слично.

Не купувајте икони на саеми и пазари, туку само од цркви или од црковни, манастирски работилници. Мора да ја осветите во храм пред да ја ставите на нејзино место.

Кандило
Таа е поставена пред иконата и иако може постојано да гори, обично се пали на празници и во недела . Содржи чисто сончогледово масло на чија површина е поставен специјален чорбаџија. Пламенот во свеќата ја симболизира светлината на Христовото учење и светлината на животот на светителот пред чија икона гори. Велат дека тоа создава уникатна духовна атмосфера во домот, која особено е врежана во душата на детето.

Просфора
Тие стојат на почесно место во куќата, по можност на масичката под иконата и кандилото и се неопходни во секој ритуал и молитва во домаќинството. Тие го симболизираат истото како пламенот во свеќата. Празничната свеќа се гаси со вино, најчесто со дување или со влажен палец и показалец. Црквата учи дека свеќата кај чиракот ја пали тој што најпрво го прави крстот, а потоа го спомнува Бога и славата на крштевањето, ја бакнува свеќата и потоа ја пали, по можност со кибрит.

Босилек
Едно од најароматичните растенија познато уште од античко време дека е одличен и целосно природен антисептик, а во црквата ја симболизира благодатта на Светиот Дух. Се витка и се витка во сноп, се врзува околу половината, се суши и така се чува. Свештеникот го користи за да ја освети водата (која создава света вода) пред славата.

Кадилница, жар и темјан
Кадилницата се чува и на почесно место, а може да биде од земја или метал, различни форми кои на различни начини ја симболизираат христијанската порака, но секогаш се во хармонија со неа. Во него се става дрвен жар, во денешно време и практична брикета, која се пали со кибрит, по што на жарот или брикетата се става темјан од кој се шири пријатен мирис. Црквата тврди дека „кадилницата и жарот ја симболизираат нашата жестока љубов кон верата и топлината на нашата христијанска душа“, додека „мирисот на темјан ја симболизира благодатта на Светиот Дух“. Се користи при секоја молитва, а прво се капат постарите, а потоа помладите, држејќи го во десната рака и со него се става крстот.

Не може да се замисли христијански дом без оваа книга. За жал, тоа може да се случи кај нас затоа што повеќе сме загрижени за тоа што може, а што не може да се направи на која црвена буква, отколку што ја знаеме суштината на религијата на која припаѓаме, односно суштината на нејзината порака. Полесно е да ја запоставиме нашата „должност“ прекрстувајќи се кога ќе поминеме покрај црква додека седиме во јавен превоз, отколку да го сакаме ближниот како себеси или да му дадеме барем сто динари на стар просјак или да прескокнеме полжав. на улица затоа што и тој е живо суштество.

Книга за молитви
Станува збор за џебна книга во која се собрани разни молитви за разни прилики и потреби. Тој стои пред иконата и од неа се читаат заеднички молитви во семејството. Во нив најчесто ќе ги најдете „Оче наш“, „Богородица“, „Света Троица“, „Симбол на верата“ и „Крал небесен“, како и многу други.

Осветување на домот
Се разбира, Црквата вели дека свештеникот мора да го освети вашиот дом. Пред да му се јавите, треба да го подготвите сето горенаведено, иако веројатно е најдобро да се договорите за се со него. Осветувањето обично се прави пред пладне, а најмногу во дебели денови, иако може да се направи и за време на постот.

Се разбира, не треба да правите ништо од ова. Ова е секуларна земја.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *