ОВА Е НАЈДОБРИОТ ВИД ЗЕЛКА ЗА ЗИМНИЦА: 2 РАБОТИ НА ГЛАВИТЕ откриваат што НЕ ГИ ЗНАЕТЕ

ОВА Е НАЈДОБРИОТ ВИД ЗЕЛКА ЗА ЗИМНИЦА: 2 РАБОТИ НА ГЛАВИТЕ откриваат што НЕ ГИ ЗНАЕТЕ

Меѓутоа, кога зборуваме за избор на зелка за мариноване, треба да знаете дека некои сорти се подобри за мариноване, а некои за салата.

Киселата зелка не е само вкусна, туку и здраво јадење.

Сметаме дека нема потреба да ги наведуваме добрите страни на зелката за нашиот организам. Меѓутоа, кога зборуваме за избор на зелка за мариноване, треба да знаете дека некои сорти се подобри за мариноване, а некои за салата.

Она што е важно е да изберете помали глави и оние кои имаат цврсто залепени листови за да може водата и солта да стигнат до средината на главата, бидејќи ако не стигне до средината на главата, може да се случи да почне да гниење.

Исто така, посебно внимание треба да се посвети на условите за чување на кисела зелка. Зелка се става во текот на втората половина на ноември или првата половина на декември. Кадата или бурето со зелка се чуваат на место каде што температурата на воздухот е униформа во текот на зимата (по можност во подрумот).

Бурето треба да биде чисто. Зелката прво се чисти од надворешните листови, се сече коренот, а потоа се става во буре , така што коренот е на дното додека расте зелката.

Потоа се прелива со ладна вода и на крај се раствораат 3 кг сол на 100 кг зелка во водата и се прелива. Потоа се става камен над зелката и бурето се затвора и зелката се остава да кисели.

За мариноване, обично се препорачува футсал зелка , со овални цврсти глави, но помали и светло зелени листови. Добар е и од Вараждин, со рамни глави , компактни потемни листови, лут вкус, особено добар за сарма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *