ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВУВАМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ И ВО СТРАВ ВЕЛИМЕ ЕДНА МОЛИТВА: Не заборавајте да го направите ова за СПАС НА ДУШАТА

ДЕНЕС ГО ПРОСЛАВУВАМЕ ГОЛЕМИОТ СВЕТЕЦ И ВО СТРАВ ВЕЛИМЕ ЕДНА МОЛИТВА: Не заборавајте да го направите ова за СПАС НА ДУШАТА

Со текот на времето, цел Хиераполис ја прими христијанската вера, благодарение на многуте чуда што ги направи Аверциј

Свети Аверкиј Ераполски бил епископ во градот Хиераполис во Фригија (денешна Турција). Тој град бил полн со незнабошци, па Аврекиј се потрудил да го помири Бога со молитви да ги одведе неверниците кон светлината на вистината.

Во една прилика Аверциј влегол во идолски храм и ги скршил сите лажни идоли. Гневните незнабошци се подготвуваа да го линчуваат. Според легендата, тројца млади луѓе дотрчале кон него врескајќи, со намера да го убијат, а потоа Аверкиј успеал да ги избрка демоните од нив, а тие се смириле и оздравеле во тој момент.

Гледајќи ја таа сцена, незнабошците го изразиле своето восхитување и 500 од нив биле крстени на лице место .

Со текот на времето, цел Хиераполис ја примил христијанската вера, благодарение на многуте чуда што ги направил Аверциј. Тој и го вратил видот на слепата мајка на еден градски службеник, што дополнително ја зајакнало верата на темните луѓе во христијанството.

Кога излечил принц од нечист дух, сакал да му даде десет килограми злато. Светецот не го прифатил златото, туку му покажал на принцот леб од јачмен и рекол: Оние што се хранат со таков леб, на златото гледаат како на кал!

Во екот на оваа традиција, верниците денес имаат навика да јадат јачмен леб бидејќи веруваат дека така подобро ќе ги разберат мудрите зборови на Свети Аверки и дека тоа ќе им донесе здравје и среќа.

Гледајќи многу луѓе во болка и болест, Аверкије еднаш клекна на едно место и се помоли на Бога, Бог таму да отвори топла лековита вода, за да можат таму да се излечат сите сиромашни и да Го прославуваат Бога. И Бог отвори извор на топла вода на тоа место.

Во длабока старост Аверциј во Рим, според преданието, ја исцелил ќерката на царот која го изгубила разумот, а царот му понудил богата награда, на што светителот му рекол: Оној што лебот и водата ги смета за царска трпеза. не му треба богатство.

Христос му се јави неколку пати. Според неговите упатства, тој го проповедал Евангелието во Сирија и Месопотамија. Починал во Јераполи кон крајот на II век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *