БИЛКАРОТ МОМЧИЛО ВЕ СОВЕТУВА ДА СТАВИТЕ ЛИСТ ОД ОВА РАСТЕНИЕ ВО РАКИЈА: Ќе останете без зборови кога ќе го видите РЕЗУЛТАТОТ

БИЛКАРОТ МОМЧИЛО ВЕ СОВЕТУВА ДА СТАВИТЕ ЛИСТ ОД ОВА РАСТЕНИЕ ВО РАКИЈА: Ќе останете без зборови кога ќе го видите РЕЗУЛТАТОТ

Билкарот истакна дека листот од маслинка е безбеден за употреба, но предупредува дека чајот од ова растение не треба да се користи истовремено со антибиотиците бидејќи во спротивно овие лекови може да не делуваат.

Хипертензијата е состојба во која крвниот притисок е покачен над дозволените вредности – над 120mmHg/80mmHg. Горната вредност се нарекува систолен или „горен“ притисок, а долната се нарекува дијастолен притисок.

46,5% од возрасните во Србија имаат покачен систолен (>140mmHg) или дијастолен притисок (>90mmHg) или земаат лекови за намалување на крвниот притисок.

Многу луѓе со висок крвен притисок не доживуваат никакви симптоми додека не се појават компликации како што се мозочен удар или срцев удар. Затоа хипертензијата често се нарекува „тивок убиец“.

Поретко се јавуваат окципитална главоболка, крварење од носот, чувство на притисок во градите, вртоглавица, зуење во ушите, црвенило на лицето.
За него на РТС проговори и народниот билкар Момчило Антонијевиќ :

„Листот од маслинка е многу лековит, се користи како народен лек против грип , настинка и настинка, но она по што е најдобро познат чајот од маслиново е неговото дејство врз намалувањето на зголемениот крвен притисок“, додаде тој.

„Потребно е една лажица сечкани и сушени листови маслинка да се прелива со шолја вода, да се вари две до три минути, да се покрие, да отстои половина час, да се процеди и да се пијат две до три шолји во текот на денот.

Тој исто така објасни како листот од маслинка сè уште може да се користи во лекувањето.

„ Маслинов лист може да натопите во ракија, особено се препорачува за луѓе кои имаат проблеми со артритис, болки во зглобовите, мускулите. Може да се направи и со 50 проценти алкохол, се пие, не се користи како лапа. Научниците од Филаделфија утврдиле дека листот од маслинка содржи соединение слично на ибупрофен, така што директно влијае на намалување на болката“.

Билкарот истакна дека листот од маслинка е безбеден за употреба, но предупредува дека чајот од ова растение не треба да се користи истовремено со антибиотиците, бидејќи во спротивно лековите може да не делуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *