АКО УТРЕ НЕ ГО ПОЧИТУВАТЕ ОВА ПРАВИЛО, СЕ СМЕТА ЗА ГОЛЕМ ГРЕВ И НАВРЕДА ЗА МРТВИТЕ: Сите обичаи за ЗАДУШНИЦА

АКО УТРЕ НЕ ГО ПОЧИТУВАТЕ ОВА ПРАВИЛО, СЕ СМЕТА ЗА ГОЛЕМ ГРЕВ И НАВРЕДА ЗА МРТВИТЕ: Сите обичаи за ЗАДУШНИЦА

На роднините кои дојдоа на гробиштата им се послужуваат приноси, а не се одбиваат ниту непознати

Православна црква и верниците утре, на 5 ноември, ќе го прослават еден од четирите најголеми празници посветени на починатите.

Вообичаено е да се носи храна на гробиштата, која обично ја подготвуваат жени .

Панихидите никогаш не се за време на пост, ниту пак се паѓаат во посен ден, бидејќи секогаш се во сабота. Од бело брашно се печат колачи, кои понекогаш се нарекуваат „поскура“. Се подготвува ракија, пиво, вино, вода, а на места се носи и жито.

Се носат свеќи колку што се споменува бројот на загинати. Во сите краишта на Србија поп оди на гробовите да го кади гробот. Ако случајно се спречи свештеникот да дојде, тогаш некој од присутните го прави палењето со темјан.

Заедничко за панихидата во сите региони е излегувањето на гробиштата и организирањето богослужби на гробот. Понекогаш тоа е само пита, пециво, кафе и вода. На некои места се служат варени јајца и печено месо. Вообичаено е да се јаде барем еден залак на гробиштата.

На роднините кои дошле на гробиштата им се принесуваат приноси, а ни странците не се одбиваат доколку сами се приближат до гробот. Се смета за голем грев и навреда за мртвите ако некој одбие или дури и избрка од гробот.

Инаку, во црковната година има четири општи помен дена: Спомен пред велигденскиот пост (пред почетокот на Великиот пост), Духовни спомени (пред празникот Света Троица), Михаилова (пред Михаил) и Спомен на Митровска (пред Митровден).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *