Сезона е на ПЧЕНКА:ДОКОЛКУ ЈА ИМАТЕ ОВАА БОЛЕСТ НЕ СМЕЕ НИ ДА ПОМИСЛИТЕ ДА ЈА ЈАДЕТЕ

Сезона е на ПЧЕНКА:ДОКОЛКУ ЈА ИМАТЕ ОВАА БОЛЕСТ НЕ СМЕЕ НИ ДА ПОМИСЛИТЕ ДА ЈА ЈАДЕТЕ

Пченката ја сакаат и млади и стари, но во одредени случаи треба да се избегнува нејзината конзумација. Кој не треба да јаде пченка?

Доколку некое лице има дијабетес, неопходно е да се откаже од консумирањето на оваа храна, смета ендокринологот д-р Елена Евдокимова. Како може варената пченка да биде опасна? Експертот објаснува дека пченката е апсолутно контраиндицирана за пациенти со дијабетес од било кој тип, бидејќи многу брзо го зголемува нивото на гликоза во крвта. Специјалистот го нагласува фактот дека конзервираната пченка може да биде особено опасна во овој поглед. Често содржи премногу јаглехидрати поради додавање на конзерванси (кои може да вклучуваат шеќер).

Со оглед на оваа околност, подобро е да не ја консумираат оние кои се обидуваат да ослабат или имаат прекумерна тежина. Лекарот потсетува дека големата количина на јаглени хидрати во секојдневната исхрана придонесува за зголемување на телесната тежина, таложење на маснотии во проблематичните области.

Докторката додава дека пченката треба да се исклучи од исхраната при егзацербација на гастроинтестинални заболувања. Причината за тоа е што содржи крупни влакна кои ја иритираат слузокожата, а во овој случај нејзиното консумирање само ќе предизвика потешки симптоми. Д-р Евдокимова нагласува дека јадењето пченка е контраиндицирано за лица со проблеми со жолчното кесе и црниот дроб. Докторот објаснува дека оваа храна предизвикува контракција на жолчното кесе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *