ОВА ГО ПРАВИМЕ СЕКОГАШ ВО ЦРКВА:Според ИСУС живееме во ЗАБЛУДА

ОВА ГО ПРАВИМЕ СЕКОГАШ ВО ЦРКВА:Според ИСУС живееме во ЗАБЛУДА

Некои парохијани веруваат дека во црквата се палат свеќи колку што се спомнуваат луѓе во молитвата

Дали секогаш треба да палиме свеќи во црква за душите на живите и мртвите?

Се верува дека за една душа се пали една свеќа . Претходно, свеќите се користеа во куќите и храмовите за осветлување на просторијата. Во почетокот тие доминирале во храмовите. Со текот на времето, свеќата станува симбол на светлина, што е поврзано со добар почеток.

„Јас сум светлината на светот“, вели Исус Христос. Врз основа на ова, можеме да заклучиме дека свеќата не е симбол на човечката душа. Според рускиот свештеник Александар Белослудов, свеќата е симбол на молитвата. Но, нејзиниот пламен не ја заменува молитвата.

Свеќата, како и иконата и темјанот, имаат функција да ги доведат верниците и парохијаните во вистинското расположение . Затоа, според овој свештеник, купувањето и палењето свеќи во црквата нема друга функција освен чиста донација за црквата.

На Бога му е важно само нашето чисто срце и искрената молитва, а колку свеќи палиме и кому ги посветуваме – тоа не е важно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *