НАУЧНИЦИТЕ ПОТВРДИЈА! Ако го пиете ОВОЈ ВИД НА ПИЈАЛАК, вашата кожа ПОБРЗО СТАРЕ!

НАУЧНИЦИТЕ ПОТВРДИЈА! Ако го пиете ОВОЈ ВИД НА ПИЈАЛАК, вашата кожа ПОБРЗО СТАРЕ!

Иако алкохолните пијалоци се нешто што луѓето обично го консумираат често, истражувањата покажаа дека тие всушност имаат ефект врз побрзо стареење

Можеме да ги пробаме сите креми што ги сакаме, но има одредени физички ефекти од стареењето на нашата кожа кои не можат да се запрат. За среќа, она што го јадеме и пиеме игра голема улога во тоа како старее нашата кожа секоја година, што значи дека имаме одредена контрола врз темпото на стареење, во зависност од диетата што ја избираме да ја следиме.

Додека нештата како овошје, мрсна риба, природни сокови, чај и многу вода можат да помогнат во забавување на процесот на стареење, има храна и пијалоци кои, за жал, исто така можат да го забрзаат процесот.

Според истражувањата, еден од најлошите пијалоци што влијае на побрзо стареење на вашата кожа е алкохолот. Извештајот објавен во „Журнал за клиничка и естетска дерматологија“ заклучи дека консумирањето 8 или повеќе пијалоци неделно (што се смета за голема потрошувачка на алкохол) има потенцијал да влијае на изгледот на вашата кожа . Ова вклучува работи како што се повеќе подпухналост под очите, подефинирани горните линии на лицето и брчки и зголемување на крвните садови.

Алкохолот може да ја дехидрира кожата
Во една неодамнешна статија за пијалоци кои стареат побрзо, експертката Ејми Гудсон споменува дека алкохолот може негативно да влијае на природната хидратација на вашата кожа.

Вашата кожа станува потенка и посува како што стареете (внатрешно стареење), а надворешните фактори можат да го забрзаат тоа – вели Гудсон и додава:Поради дехидрирачкото дејство на алкохолот, може да придонесе за стареење на кожата кога се консумира во големи количини со текот на времето.

Алкохолот може да влијае на вашиот сон, што може да влијае на вашата кожа
Редовното консумирање алкохол , во големи количини, исто така може да влијае на побрзо стареење на вашата кожа со тоа што ќе го наруши режимот на спиење. Истражувањето откри дека мажите кои редовно консумираат големи количини алкохол имаат повеќе проблеми со спиењето . Во други истражувања, тие исто така дошле до заклучок дека проблемите со спиењето со текот на времето може да доведат до забрзано стареење.

Ова истражување дополнително потврди дека покрај физичките знаци на стареење поради лош сон, недостатокот на здрав сон со текот на времето може да ја намали и способноста за опоравување од она што тие го нарекуваат „егзогени стресови“.Овие егзогени стресови вклучуваат работи како изложување на сонце, одредени хемикалии во шминката или нега на кожата, загадувачи на воздухот и чад од цигари

Алкохолот може да го зголеми црвенилото
Можеби сте го слушнале терминот „црвенило“, што во основа значи дека лицето поцрвенува после пиење алкохол.
Според „Medical News Today“, овој црвен изглед може да се појави после пиење, поради проширувањето на крвните садови под површината на кожата предизвикано од алкохол.
Исто така, може да ги влоши постоечките состојби на кожата

Поголемиот внес на алкохол е исто така поврзана со влошување на симптомите на вообичаените кожни заболувања.
„Medical News Today“ наведува дека се работи за состојби како егзема, псоријаза и розацеа. Всушност, Американската академија за дерматологија вели дека редовното консумирање алкохол може да ги зголеми шансите за развој на розацеа.

На крајот на денот, пиењето умерени количини алкохол е нормално безбедно и не треба да предизвикува многу здравствени проблеми како што стареете. Но, важно е да следите колку пиете редовно, бидејќи повеќе консумирање алкохол може да доведе до побрз процес на стареење на кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *