АКО САКАТЕ ПОДОБРИ ДЕНОВИ, СЛУШАЈ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ НА ПАТРИЈАРХОТ ПАВЛЕ: Верници, НИКОГАШ и НИКАКО не правете ги овие работи НАПАМЕТ!

АКО САКАТЕ ПОДОБРИ ДЕНОВИ, СЛУШАЈ ГИ ОВИЕ ЗБОРОВИ НА ПАТРИЈАРХОТ ПАВЛЕ: Верници, НИКОГАШ и НИКАКО не правете ги овие работи НАПАМЕТ!

Неговата големина се одрази, меѓу другото, и во мудроста што ги промени животите на многумина
Неопходно е да се молиме не само кога се чувствуваме расположени за молитва, туку и кога немаме желба или склоност да се молиме, кога мрзеливоста, спиењето, заборавот и други работи не оддалечуваат од молитвата.

Добро запомни ги овие зборови на патријархот Павле, бидејќи мудроста што извира од секоја негова реченица ја облагородува душата .
Неговите проповеди за важноста на молитвата од слама се спасителни за секој верник, особено кога ќе се најде во тешка животна ситуација.

Молитвата е подигање на умот и срцето кон Бога. Со него човекот се вивнува во хоровите на ангелите и станува учесник во нивното блаженство. Молитвата е најпријатниот темјан на Бога, најсигурниот мост за преминување преку искушенијата на брановите на животот, неуништливата карпа на сите што веруваат, мирно пристаниште, божествена облека, која ја облекува душата со голема добрина и убавина.

Молитвата е мајка на сите добри дела, чувар на чистотата на телото, печат на невиноста, сигурна ограда против сите лукавства на нашиот вечен непријател – ѓаволот.

Прогонувајте ги непријателите во името на Христос, бидејќи нема посилно средство на небото или на земјата од ова. Молитвата е просветлување на умот, секира на очајот, разбивање на тагата, раѓање на надежта, ублажување на гневот, посредник на сите што се судени, радост на оние кои се во затвор, спасение на оние кои пропаѓаат – рече патријархот.

Како што проповедаше, ноќта е најпогодна за осамена молитва, бидејќи тогаш е двојно помоќна.
Тогаш сè се смирува, се смирува, а молитвата упатена на Бога во ноќната тишина, од длабочината на срцето, се услишува и двојната Божја благодат се спушта на душата. За време на таквата молитва, семалољубивиот ѓавол се крева со особено голема сила и ги удира обожавателите со многу искушенија, страв и искушенија, но потоа се умножува Божјата благодат за духовна помош.

Патријархот Павле особено истакна дека е многу подобро да се читаат молитви од молитвеникот отколку да се кажуваат напамет.

Ова особено важи за почетниците и за слабите. Затоа во православната црква сè што се чита или пее обично се пее со читање од книга, колку и да се знае напамет. Умот обземен во зборовите на молитвата како овој не бега лесно во различни правци. Ако умот не може да остане и да се потопи во зборовите на светите отци, тогаш треба да се чита тивко, колку да се слушне себеси.

Овој вид на молитва е особено вреден кога се молите сами. Во општеството нашата молитва треба да биде тивка, за да не се наруши ничија молитва – советуваше и додаде:

Во молитвата не треба многу да се оптоваруваат нервите, ниту да се воздивнува премногу длабоко, вовлекувајќи воздух, ниту да ја држи главата крената и фрлена назад, бидејќи сето тоа е штетно.
Треба да се моли тивко, со длабоки, но нечујни воздишки, со наведната глава до земја, мирно и одвреме-навреме да се фрли поглед на светите икони, како оние кои навистина се чувствуваат виновни пред Бога.

Кратки молитви во секоја прилика
Патријархот Павле го цитирал светиот апостол кој рекол: „Молете се непрестајно за да не паднете во искушение“.

Постојаната молитва не се состои само во тоа што секогаш се молиме, туку и постојано се сеќаваме на Бога и го чувствуваме секогаш пред нас, гледајќи ги сите наши постапки, намери и мисли.
Затоа, прекрасна навика е во секоја прилика и работа да се обраќаме кон Господа од срце и со кратки молитви, почнувајќи од: „Боже, помогни! Господи, благослови!“, а на крајот со: „Слава ти Господи! Фала ти Боже!”

Во ненадејни тешкотии, секое искушение: „Господи, спаси! Боже, биди милостив кон мене, грешник! Господи Исусе Христе, сине Божји, помилуј ме мене грешникот! Пресвета Богородица, спаси не!“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *