ОДГОВОРОТ ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве што е поздраво, ТУНА ИЛИ САРДИНА

ОДГОВОРОТ ЌЕ ВЕ ШОКИРА: Еве што е поздраво, ТУНА ИЛИ САРДИНА

Сега внимавајте како ги внесувате, бидејќи има работи што не ги знаете за нив

Познато е дека секој сака да јаде риба, особено за време на пост и прослави.
Но, често се случува кога ќе ви снема идеи за појадок да земете сардини или туна.
Сега внимавајте како ги внесувате, бидејќи има работи што не ги знаете за нив.

Сепак, сите видови риби не се подеднакво здрави, па затоа треба да се внимава на зачестеноста на нивната употреба во исхраната.

Рибата е исклучително здрава храна, пред се поради високиот процент на протеини и омега-3 масни киселини.

Нутриционистите велат дека сардините се најдобрата конзервирана риба и со нив не можете да погрешите. Во 100 грама сардина има дури 25 грама протеини.Благодарение на големата количина на калциум, овие мали риби се исклучително важни за здрави и силни коски .

Туната има сличен процент на протеини, но помалку холестерол од сардините. Сепак, нивото на калциум е драстично пониско, а нутриционистите се крајно загрижени за количината на жива што може да се најде во туната. Во некои компании во светот дури почнаа да го проверуваат процентот на жива пред да ја пакуваат туната во лименки, но тоа е сепак ретко.

Оваа штетна состојка е причината поради која многу експерти за исхрана пресудуваат во корист на сардината секогаш кога се поставува прашањето која риба е поздрава. Не се работи само за областа каде што е фатена рибата, иако е добра идеја да се провери потеклото на содржината на конзервата секогаш кога е можно. Најзагадена е туната уловена во Северна Америка и Европа, а најмалку е онаа од северозападниот и југозападниот Пацифик.

Сепак, суштината лежи во местото на рибата во синџирот на исхрана – помалите риби се хранат само со планктони, па затоа се поздрави за човечка исхрана. Рефус подолго ги акумулира нездравите состојки. Ако мислите дека поголемата – туна – има подобар вкус, обидете се да ги попрскате сардините со малку сок од лимон и да ги посипете со магдонос, сигурни сме дека ќе се премислите.

На крајот, земете ги предвид количините. Нутриционистите препорачуваат максимум две лименки туна неделно, додека за сардини нема ограничување. Сепак, поради количината на сол во сардините, задолжително послужете ги со несолена храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *