НАЈМОЌНА ПРАВОСЛАВНА МОЛИТВА: Секој што се смета себеси за православен мора да ги знае овие зборови

НАЈМОЌНА ПРАВОСЛАВНА МОЛИТВА: Секој што се смета себеси за православен мора да ги знае овие зборови

Тајната на неговата моќ лежи во повторувањето и на тој начин се користи во личното подвижничко дело на монасите и пустиниците низ православниот свет.

Исусовата молитва е убедливо најважната молитва во православната традиција, онаа што мора да ја знае секој човек што се смета себеси за православен христијанин.

За жал, повеќето луѓе мислат дека е доволно да внимаваат дали е црвена буква или „само болдирана“, а денес ќе ја слушнат за прв пат во животот. Исусовата молитва е кратка умствена молитва, во форма на формула, која е особено ценета во Православната Црква, до тој степен што се третира како „јадро и ученик на Православието“.

Нема поважна молитва од неа. Тоа гласи: „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешникот“. За тоа се учело многу генерации, се зборувало низ целата историја на Црквата.

Тајната на неговата моќ лежи во повторувањето и на тој начин се користи во личното подвижничко дело на монасите и пустиниците низ православниот свет. „Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешникот“.

Тоа е, се тврди, основниот метод со кој оние што се молат ги отвораат своите срца кон Бога, поради што се нарекува и Молитва на срцето; се верува дека токму таа молитва ја застапува апостол Павле во Новиот завет како „прекината молитва“, иако науката смета дека таа потекнува од египетските пустини во 5 век и дека дури постепено ја добива важноста што ја има денес во истокот.

Неговата употреба е особено честа во исихазмот, православната монашка традиција која е особено претставена на Света Гора како начин на живот, а која, накратко, претставува целосен пресврт на човечката внатрешност која се соединува со Бога преку водење целосен црковен живот. и примање на Светите Тајни.

„Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме мене грешникот

При неколкучасовното повторување на оваа кратка молитва, се користи бројаница, која се смета за орудие за молитва, но која не е задолжителна и служи повеќе како помош за оние кои штотуку почнале да влегуваат во овој мистичен свет или за оние кои се слаби. и лесно ја губат концентрацијата.

Покрај тоа, кога ја повторуваат Исусовата молитва, верниците можат да го обожаваат Бог и да се крстат. Меѓутоа, спиритуалистите обично не ги советуваат обичните луѓе да навлезат толку длабоко во Исусовата молитва, без помош од некој кој е веќе вешт и искусен во тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *