ВО САБОТА Е ЗАДУШНИЦА спомен за починатите: Оваа грешка луѓето постојано ја повторуваат на овој ден, а е голем грев

Blurred wax burning candles in an orthodox church on the icon background.

ВО САБОТА Е ЗАДУШНИЦА спомен за починатите: Оваа грешка луѓето постојано ја повторуваат на овој ден, а е голем грев
Православните Христијани во сабота, на 5 ноември, ја одбележуваат Митровденската задушница во знак на сеќавање на починатите.

Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се молат за покој на душите на починатите.

Задушница е секогаш во сабота, ден кој црквата го одредила за помен и молитва за упокоените. На Задушница се оди во црква каде што се служи литургија и парастос. На овој ден се посетуваат гробиштата каде што со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите.
Православните христијани во сабота ја одбележуваат Задушница во знак на сеќавање на починатите.

Црквата пропишала посебни денови – задушници, четирипати годишно, кога верниците се молат за покој на душите на починатите.

Задушница е секогаш во сабота, ден кој црквата го одредила за помен и молитва за упокоените. На Задушница се оди во црква каде што се служи литургија и парастос. На овој ден се посетуваат гробиштата каде со молитва, пченица и лепче осветено со црвено вино се изразува помен за починатите.

На Задушница верниците даваат милостина на сиромашните во име на покојните и се молат за покој на нивните души.
Се верува дека е голем грев ако на Задушница некој на гроб одбие да земе храна или пак избрка туѓинец од гробот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *