Многумина ја вадат мувлата од ајварот и џемот, потоа продолжуваат да ги јадат, откриваме дали е тоа здраво.

Многумина ја вадат мувлата од ајварот и џемот, потоа продолжуваат да ги јадат, откриваме дали е тоа здраво.
Она што не загрижува сите е дали воопшто е безбедно да се јаде џем или ваков ајвар. Тегла џем што ја оставаме настрана и ја чуваме за некои палачинки или колачи често знае да мувлоса

На секој од нас му се има случено да извади тегла џем или ајвар и да види дека на површината се наталожила зелена ѓубре , што всушност е мувла .
Она што не загрижува сите е дали воопшто е безбедно да се јаде џем или ваков ајвар. Тегла џем што ја оставаме настрана и ја чуваме за некои палачинки или колачи често знае да мувлоса. Кога ќе ја отвориме теглата и ќе ја видиме теглата, обично ја отстрануваме и го користиме остатокот од џемот.

Дали е правилно да се отстрани само обликуваниот дел или треба да ја фрлиме целата тегла? Не е целата мувла иста, и ако можете целосно да ја отстраните од погодените области, во ред е да ја јадете. Малку е потешко со џем бидејќи не е цврста храна.
Нутриционистката Клариса Ленчер вели дека не препорачува да се јаде џем што фатил мувла.
Бидејќи е течна супстанција, мувлата можеби отиде малку подлабоко. Џемот има многу пократок рок на траење отколку што сите мислиме, и бидејќи производителите сега користат се помалку шеќер во производството, тие произведуваат повеќе мувла, вели таа.

Иако можеби мислевте дека целосно сте го отстраниле калапот, сепак избегнувајте да го јадете џемот од кој го извадивте мувла. Она што нудат нутриционистите е да избегнувате храна што е мека ако е мувлосана, бидејќи е полесно да се отстрани мувла од потешката храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *