ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ ЧИИ ШТО МОШТИ ИСЦЕЛУВААТ:КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЈЕ И СПАСЕНИЕ

ДЕНЕС ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ ЧИИ ШТО МОШТИ ИСЦЕЛУВААТ:КАЖЕТЕ ЈА ОВАА МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЈЕ И СПАСЕНИЕ

Бидејќи се молеше за тоа, Бог му го покажа местото на неговиот подвиг. Тоа место беше на брегот на реката Пчиња.

Свети Прохор се подвизуваше таму до старост и до својата смрт. Само Едниот Бог знае за сите негови подвизи и искушенија што ги претрпе во текот на овој живот.

Но според неговите мироточиви мошти и безбројните чудесни исцеленија, коишто и денес не престанаа, може да се суди за големината на Божествената благодат што му ја подари Бог за неговите големи страдања. Свети Прохор се упокои и се пресели во Царството Небесно во 9 век.

Достоен стана о, Ти преподобен оче Прохоре, Христов ученик да се наречеш, затоа што светот и неговата прелага ги остави, и душата своја за Бога ја оневести.

А Он Младенецот со милост те закити, и со чудотворство те надари, за да вавек измолуваш спасение, за оние кои го повикуваат твоето свето име, а Христа го прославуваат припаѓајќи при твоите свети мошти.

Храбро си извојувал голема победа; затоа, разгорен со љубов божествена, си го презрел распадливиот цар и секоја убавина, кога се насели во Козјак планина.

Од неа, пак, се вознесе на небесата при Царот над царевите, Прохоре. За сите нас моли се непрестајно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *