УТРЕ ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ЛУКА: Внимавајте кој ви влегува дома, а ако сте болни, кажете ја ОВАА молитва за исцелување

УТРЕ ГО СЛАВИМЕ СВЕТИ ЛУКА: Внимавајте кој ви влегува дома, а ако сте болни, кажете ја ОВАА молитва за исцелување

На 31 октомври православната црква и нејзините верници го слават празникот посветен на Светиот апостол Лука, познат и како Лукиндан.

Свети Лука бил еден од првите Христови ученици кои го ширеле христијанското учење. Тој се смета и за основоположник на христијанското иконопис, бидејќи тој лично насликал три икони на Богородица .
Неговите мошти се чуваат во Константинопол и се верува дека се чудотворни.
Ако сте болни или се молите за исцелување на некој близок, упатете му ги овие зборови на свети Лука, бидејќи се верува дека овој светител слуша искрена молитва изговорена од чисто срце:

„О, свети Лука, избран од Бога и благословен од Богородица, проповеднику низ целата вселена на Евангелието Христово, маченику и апостол, помошнику на сите што те повикуваат на молитва, помогни и нам, непотребни слуги Господови. Бидејќи сме во темнина поради нашите многубројни гревови и сенката на смртта и сме неизмерно далеку од Бога, а поради срамот што го чувствуваме поради тоа, а немајќи храброст самите да побараме од Него прошка, повикуваме ти, голем светецу Божји, како оној што пребиваш во Неговата неизмерна светлина, да бараш од Него да нè помилува.

Молитва до Свети Лука
Прашај Го, свети Лука, во нас повторно да се роди стравот Господов, стравот што раѓа љубов и го истерува гревот. Затоа што толку сме навикнати да грешиме секој ден и час, дури и во сон, како да сме ги заборавиле Господовите зборови: „Бдејте, зашто не го знаете часот кога ќе дојдам“. Како во секој момент да не може да не повика од овој привремен живот во вечниот. Тој страв, тоа чувство, таа мудрост, како што вели псалмистот Давид, се буди во нас свети Лука. И тогаш, преку вашите молитви, нека се родат во нас солзи на покајание. Солзи кои ќе ги исчистат сите краеви на нашата душа од гревот што се насобрал на неа. Затоа што ние, поради нашата бесчувствителност и духовно слепило, не можеме ни да плачеме над нашите мртви, над себе, и треба да пролееме толку солзи, потоци солзи, за безбројните гревови што ги направивме.

Помогни ни на неуките и неразумните да го разбереме Светото Писмо кое и ти го напиша, бидејќи оној кој вистински го разбира, кој вистински ги разбира неговите зборови, бега од гревот како од оган и со сите сили се труди да се приближи до Бога. Затоа што разбира дека гревот е смрт, а Бог е живот. Затоа, помогни ни, свети Лука, да го сфатиме тоа, да се очистиме од гревот и да преминеме од смрт во живот. Нека Господ ни е се во се. Отсега да бидеме секогаш до Него. Нека нашето срце и душа постојано треперат од Неговото присуство, како вие и Клеопа кога одевте во Емаус. Тогаш во нас ќе завладее мир, мир небесен, кој ќе ја зацврсти нашата надеж во Царството Небесно и со таа радост ќе стекнеме сила лесно да ги истераме стрелите на лукавството кои секој час летаат кон нас.

И со таа надеж, љубовта Божја што е во нас ќе нè подготви за патување кон Вечната Татковина, каде што пред нив се сите Небесни сили, сите Светии и Богородица, чиј благ лик го овековечивте во иконата што си ја насликал. Очите на нашето срце постојано да гледаат во таа убавина и да уживаат во неа, за да царува Царството Небесно во нас веќе овде, кон кое да се движиме со твоите молитви, свети Лука, кога еднаш Господ нè повика, за да нека вечно го слави Бога во Света Троица: Бесконечниот Отец, Единородниот Син и Пресветиот Дух, низ целата вечност на бесконечните векови. Амин“.

Се верува дека сега има снег на прагот, па така се родила изреката „Свети Лука, снег до колкот“ . Постои обичај на првиот гостин кој ќе влезе во куќата да му кажуваат каква година и зима ќе биде напред. Многу го слават Свети Лука како празник за крштевање. Иако во црковниот календар е означен со црна буква, на овој ден не треба да се работи на тешка работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *