Како да знаете дали некој Ви го прислушкува телефонот: Експерти откриваат сигурносни знаци дека некој Ве следи

ARCHIV - ILLUSTRATION - Ein junger Mann sitzt am 08.02.2017 in Hannover (Niedersachsen) in einer Stadtbahn und benutzt dabei sein Smartphone. Mal für wenige Stunden oder gar einen ganzen Tag das Smartphone oder Tablet aus der Hand legen - den Deutschen fällt das leichter als Techniknutzern in China, Brasilien und Argentinien.(zu dpa «Umfrage: Deutschen fällt Technik-Abstinenz nicht so schwer» vom 28.06.2017) Foto: Hauke-Christian Dittrich/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++ | Verwendung weltweit

Како да знаете дали некој Ви го прислушкува телефонот: Експерти откриваат сигурносни знаци дека некој Ве следи

Сигурно барем еднаш во животот сте помислиле дека некој ви го следи телефонот. Технологијата измина долг пат, но затоа следењето и прислушувањето никогаш не било полесно, особено на мобилен телефон.

Хакерите можат да дознаат апсолутно сè за вашиот живот! Со следење на GPS сигналите, тие можат да знаат каде одите на шопинг и други локации што редовно ги посетувате. Откако ќе соберат доволно информации, можат да ги продадат на Dark Web или да ги користат за кражба на идентитет, што не е невообичаено овие денови. За тоа сведочат бројни случаи ширум светот.

Затоа, важно е да ги препознаете сигналите што ги испраќа мобилниот телефон во случај некој да ве следи:

Телефонот сам се ресетира
– Доколку мобилниот почне сам да се рестартира, тоа може да биде знак дека е хакиран – објаснуваат експертите за безбедност на уредите поврзани на интернет. Додаваат дека злонамерната програма вметната на каков било начин најчесто доаѓа во „конфликт“ со други апликации, па телефонот се „расипува“.

Телефонот драстично забави
Вашиот уред одеднаш забави и ве нервира? Вистина е дека секој телефон, iOS или Android, со текот на времето губи брзина и капацитет, но ако тоа се случи во комбинација со други „симптоми“ од оваа листа, секако не е добро.

Слушате необични звуци
Ако слушнете ехо, статични звуци или кликање, тоа може да биде знак дека некој ги слуша вашите повици. Експертите објаснуваат дека тоа ретко се случува, бидејќи хакерите усовршиле бројни техники, но внимавајте на квалитетот на звукот за време на разговорите кога сте во мирна средина или сами.

Уредот е тајно вкоренет
Станува збор за рачно отстранување на ограничувањата на производителот, за да може да се пристапи до заштитените делови на уредот и да се инсталира програма за шпионирање. „Не можете сами да го забележите ова. Побарајте Cydia за iOS или SuperUser за Android. Може да се случи и сами да се појават на вашиот екран“, велат експертите.

На телефонот му треба премногу време за да се исклучи Обрнете внимание ако на телефонот му треба подолго време за исклучување од вообичаено. „Кога ќе го притиснете копчето за исклучување, уредот мора да ги заврши сите задачи што ги започнал. Ова значи и испраќање податоци на трета страна, односно хакер, што значително го зголемува времето на исклучување“, открива Readers Digest.

Мобилниот често се прегреева
Дали забележавте дека уредот е „жежок“ во последно време? Ова може да биде знак дека е хакиран. Злонамерна програма што работи континуирано, без да сфатите, доведува до прегревање. Секако, има и други причини поради кои телефонот се прегрева, а причина за тоа би можела да биде батеријата. Уште две причини за кои треба да се грижите и кои би можеле да бидат знак дека телефонот ви е хакнат се брзото празнење на батеријата и постојаното „пржење“ на интернетот, т.е. пакет на податоци.

Што можеш да направите?
Првото нешто што треба да направите е да го ресетирате телефонот. „Звучи неверојатно, но некои апликации и софтвер за следење се потпираат на тоа што никогаш не го рестартирате телефонот. Со овој едноставен потег ќе ги запрете хакерите“, рекол споменатиот извор. Антивирусните апликации можат да помогнат, но ако ги имате не значи дека сте заштитени.

– Исклучете ги GPS-от и локацијата кога не ви требаат, бидејќи тоа спречува трето лице да ја знае вашата локација. Исто така, важно е редовно да го ажурирате телефонот и да ги бришете апликациите со кои не сте запознаени – се заклучува во написот Readers Digest.

Ако ништо од ова не помогне, тогаш ресетирањето е во ред, но ресетирањето на хардверот и чувањето само на најосновните копии на податоци – фотографии, видеа, пораки, содржината на апликацијата Notes и други работи што не се од системска природа – велат сајбер-експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *