Денес е СПОМЕН НА СВЕТИОТ ПРОРОК ОСИЈА:Ако сакате долг живот и здравје, треба да го направите ова

Денес е СПОМЕН НА СВЕТИОТ ПРОРОК ОСИЈА:Ако сакате долг живот и здравје, треба да го направите ова
Светиот пророк Осија беше син на Беира од племето Исахарово. Тој живеел и пророкувал повеќе од 800 години пред раѓањето на Христос. Неговите божествено инспирирани зборови се наоѓаат во неговата книга, која содржи 14 поглавја.

Тој прекори многу Израел и Јуда за идолопоклонство, пророкуваше Божја казна за гревовите, уништување на Самарија и Израел поради отпадништво, но и Божја милост кон племето Јудино.

Тој прорекол укинување и престанок на жртвата на Стариот Завет и доаѓањето на Господ и богатството на дарови што Тој ќе ги донесе на земјата.

Тој доживеа длабока старост и мирно почина.
Кај народот обичај е за овој ден да се одвојуваат овни, кои би ги терале на овците на Светиот лак (наредниот ден) за да знаат која година ги чека. Исто така на овој ден треба да дадете придонес во црквата за да се молите за милост од Бога и од пророците за вашето семејство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *