Дали ставате тоалетна хартија на ДАСКАТА пред да седнете? Престанете да го правите тоа ВЕДНАШ,бидејќи вашето ЗДРАВЈЕ е во ризик

Дали ставате тоалетна хартија на ДАСКАТА пред да седнете? Престанете да го правите тоа ВЕДНАШ,бидејќи вашето ЗДРАВЈЕ е во ризик

Јавните тоалети немаат добра репутација, но понекогаш едноставно не можеме да ги избегнеме
Многу луѓе се трудат да не седат директно на тоалетното седиште, туку наместо тоа да стават хартија на него. Се надеваат дека на овој начин ќе избегнат контакт со бактерии. Како што се испостави, тие грешат и често повеќе му штетат на нивното здравје.

Затоа, кога ставате тоалетна хартија на површината на која седите, дури и го зголемувате ризикот од контакт со бактерии. Како е можно?

Тоа е затоа што секогаш кога ќе се испушти водата (со тоалетното седиште не спуштено), бактеријата одвнатре се шири околу тоалетот. Некои од нив слетуваат на тоалетна хартија што виси во близина, која има груба и впива површина. Но, тоа не е се. Повеќето луѓе не ги мијат рацете по користењето на тоалетот, туку прво откинуваат парче тоалетна хартија. Потоа на неа слетуваат опасните бактерии.
Затоа, подобро е да не се шири тоалетна хартија на тоалетното седиште. Ако не можете да замислите да седите директно на даската, можете да ги користите вашите марамчиња.

Зошто јавните тоалети се толку опасни?
Не може да се негира дека колку и да е чист јавен тоалет, тој сепак е почва за бактерии. 1 g столица може да содржи до трилион микроби, вклучувајќи:

  • стрептококи
  • Бактерии E. coli (одговорни за воспаление на уринарниот систем, труење со храна, перитонитис, па дури и сепса)
  • стафилококи
  • вируси на хепатитис А
  • вируси на грип
  • патогени кои предизвикуваат инфекции на кожата

Спротивно на стравувањата, нема да се заразиме со ХИВ, хуман папиломавирус и хепатитис Ц во јавен тоалет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *