КАРДИОЛОЗИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ОВА ОВОШЈЕ ГО УНИШТУВА СРЦЕТО! Полно е со витамини и е ВКУСНО, но во овој случај НИКАКО ДА НЕ ГО ЈАДЕТЕ

КАРДИОЛОЗИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ ДЕКА ОВА ОВОШЈЕ ГО УНИШТУВА СРЦЕТО! Полно е со витамини и е ВКУСНО, но во овој случај НИКАКО ДА НЕ ГО ЈАДЕТЕ

Едно парче суво овошје содржи приближно иста количина на хранливи материи како свежото овошје
Срцев удар (миокарден инфаркт) е смрт на дел од срцевиот мускул поради ненадеен прекин на циркулацијата низ една од артериите што го хранат срцето. Срцевиот удар е последната фаза и само една од формите во развојот на коронарната болест (исхемична срцева болест). Коронарната артериска болест може да се манифестира како стабилна ангина пекторис, нестабилна ангина, вазоспастична ангина и асимптоматска миокардна исхемија.

Срцевиот удар може да биде прва манифестација на коронарна болест и кај нас се уште е водечка причина за смрт кај општата популација. Додека фреквенцијата на миокарден инфаркт се намалува низ развиениот свет, кај нас се зголемува, а во Европа фреквенцијата на миокарден инфаркт е поголема само во Русија.

Срцев удар (миокарден инфаркт) е предизвикан од ненадеен прекин на протокот на крв низ коронарните артерии кои го снабдуваат срцевиот мускул со кислород и хранливи материи, што предизвикува смрт во ограничен дел од мускулниот срцев ѕид, т.е. распаѓање на клетките. Поради намалувањето на активната срцева маса, срцето повеќе не може нормално да пумпа крв, што може да резултира со итна срцева слабост. Недоволниот проток или прекинот на протокот низ коронарните артерии најчесто е предизвикан од затнувањето на артериите со згрутчување на крвта, кое со текот на времето постепено се формира на површината на крвниот сад оштетен од атеросклероза. Атеросклеротичните наслаги го стеснуваат дијаметарот на крвниот сад, создавајќи супстрат на кој лесно може да се формира згрутчување на крвта, што уште повеќе го стеснува крвниот сад.

Едно парче суво овошје содржи приближно исто количество хранливи материи како свежото овошје, но концентрирано во многу помала форма. Истражувањата покажуваат дека јадењето суво грозје може да го намали крвниот притисок, да ја подобри контролата на шеќерот во крвта, да го намали холестеролот и да обезбеди чувство на ситост.

Британските лекари предупредуваат дека сувото овошје треба да се јаде со главниот оброк, а не како ужина. Сепак, тој е исто така богат со шеќер и калории, а може да предизвика проблеми кога се консумира прекумерно.

За да се направи некое суво овошје уште послатко и попривлечно, често се премачкува со шеќер или сируп пред да се исуши. Сувото овошје со додаден шеќер се нарекува и захаросано овошје, а може да се зашеќерат сите видови овошје. На пример, често се лажеме дека јаболката се здрави и кога ги шеќеруваме, иако е докажано дека додадениот шеќер има штетно влијание врз здравјето, го зголемува ризикот од дебелина, срцеви заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *