ВЕДНАШ ОТСТРАНЕТЕ ЈА ИКОНАТА ОД ОВА МЕСТО ВО КУЌАТА: Многу луѓе ја чуваат таму и несвесно повикуваат несреќа

ВЕДНАШ ОТСТРАНЕТЕ ЈА ИКОНАТА ОД ОВА МЕСТО ВО КУЌАТА: Многу луѓе ја чуваат таму и несвесно повикуваат несреќа

Како што знае секој верник, иконата не е само убава слика и почит на модата, туку слика пред која се молиме за заштита на нас и на нашето семејство.

Тоа не е украсен елемент , но ниту талисман за среќа, па затоа се советува при изборот на место за оваа света слика да внимавате на христијанските традиции и обичаи.

Првото и основно правило при поставувањето на православните икони во стан или куќа до кое треба да се придржувате е оваа света слика да биде на источниот ѕид на чесната, главна просторија. Меѓутоа, бидејќи ниту станбените згради ниту семејните куќи не се ориентирани како православните храмови (исток-запад), често не е можно источниот ѕид да биде празен за да се постават икони на него. Понекогаш од таа страна има прозори, врати, излез на тераса или двор. Во тој случај иконите треба да ги поставите на јужниот или северниот ѕид, а второто правило е целосно да се избегне нивно поставување на западниот ѕид.

Како треба да изгледа вашето свето катче?
Поставувањето икони на ѕидот исто така има свои правила. Најпрво треба да се почитува правилото за распоредување на иконите на иконостасот, што значи дека доколку во вашиот дом имате икони на Исус Христос, Пресвета Богородица и иконата на крштенската слава, да бидат поставени така дека иконата на Исус стои во средината, додека на левата страна (твојата лева страна кога ја гледаш иконата) треба да биде поставена иконата на Богородица, а на десната страна семејната икона на славата на крштевањето.

Исклучок: Ако ја имате само иконата Христова или само Богородица, во тој случај иконата Словенска треба да се стави на левата страна.Исто така, важно е полицата на ѕидот или во плакарот да биде малку над нивото на вашите очи, така што погледот на иконата е насочен од дното нагоре. До иконите не смеат да се ставаат други несветски предмети: сувенири, фотографии, играчки, лични предмети, како и светилки, телефони, компјутери. Не може да има други слики, таписерии, постери… на ѕидот каде што е иконата.

Никогаш не купувајте икони од маркети и непроверени продавници и ќе најдете одличен избор на веб-страницата sasomange.rs, каде што можете да најдете и вредни уметнички икони. Сепак, не е важно дали иконата е насликана од уметник кој добил благослов за неа, дали е купена како слика за репродукција или исечена од православниот календар. Главната работа е осветувањето на иконата.

По купувањето, погрижете се да ја осветите иконата во храмот пред да ја ставите на соодветно место.
Во Русија, тие веруваат дека секоја куќа е мала црква, затоа, во секое православно семејство, полица со икони се наоѓа на најистакнатото место на живеење. Во исто време, бројот и богатството на украсите на иконата говорат за богатството и положбата на домаќинот во општеството.

Поставете ја иконата во централната просторија на вашиот дом каде поминувате најмногу време – дневната или трпезаријата. Иконата можете да ја ставите и во ходникот, но дефинитивно не треба да ја чувате на телевизорот бидејќи обичаите велат дека тоа е богохулење и повикувате лоша среќа. Во спалната соба, ликот на светецот може да се најде на врвот на креветот, иако постои и мит дека иконите не се ставаат во спалната соба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *