Чудото света вода: како лечи и како се користи

Чудото света вода: како лечи и како се користи.
Сите сте слушнале за исцелителната моќ на светата вода, но малкумина ја знаат молитвата што треба да се изговара

За да го направите ова, треба да земете света вода од црквата во која одите, омилен манастир или капела каде што ја чувствувате вашата вера и сте сигурни во тоа. Не треба да земате света вода од најблиската црква, или од онаа во која одите само на должност, на свадби, крштевки или Велигден.
Вечерта, кога светата вода е во вашиот дом, изговорете ја молитвата на ерменските монаси над неа:
Господи Семоќен, Исцелител на душите и Исцелител на телата, прости ни го секој престап што сме го направиле неволно или насилно. Твојот слуга (име) понизно моли за прошка, просветлување и исцелување. Исцели го од болеста, Господи, и спаси го од неговата немоќ. Дај му сила на духот, светлина на очите, исчисти го телото од секој чир и остави го срцето мирно да чекори по патот на Твојата света вера.

Спаси нè, Господи, од сите видливи и невидливи непријатели, и благословен да е твојот животворен Дух, сега и секогаш, и во вечни векови. Амин!
Големо осветување на водата се прави и на Богојавление, кога крстот се потопува во вода и се фрла во отворена вода. За време на осветената вода, без разлика дали е голема или мала, се читаат разни молитви за здравје и благосостојба.
Осветувањето на водата може да се направи и по погреб за да се избрка злото и смртта од домот. Света вода можете да си налеете во секое време од денот од кој било храм, капела или црква.
Луѓето веруваат дека во природата има и вода, природно осветена по волјата Божја. Водата од изворот (изворот на вода кај свето место) се смета за света – такви места има кај некои манастири. Ако изворот пресуши, тоа значи дека изворот е осквeрнaвeн.

Како се прима светата вода?
Некои луѓе веруваат дека светата вода има чудотворна моќ и може да лекува, па некои ја пијат, а други само се прскаат со неа или ја тријат по телото. Светата вода може да ја земаат пациентите во секое време.
Здравите луѓе треба да ја земаат само на гладно или со неа да цртаат крст на челото. Осветената вода секогаш се пие во три голтки, додека најблиските читаат молитви за здравје.

Некои веруваат дека кога еднаш ќе се налее, светата вода никогаш не ја губи својата моќ, додека други веруваат дека со текот на времето нејзините способности се намалуваат. Само со водата која е налеана на Богојавление може да се додава обична вода без да се ослабне нејзиното чудесно дејство.
Светата вода никогаш не треба да се користи за пагански обичаи или магии!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *