ОЧЕ, ИМАМ 36 ГОДИНИ, НЕМАМ МАЖ, АМА САКАМ ДА РОДАМ ДЕТЕ: Од неговиот одговор остана шокирана!

ОЧЕ, ИМАМ 36 ГОДИНИ, НЕМАМ МАЖ, АМА САКАМ ДА РОДАМ ДЕТЕ: Од неговиот одговор остана шокирана„Оче, имам 36 години, немам деца, не сум мажена. На сите околу мене им е досадно, мозокот ми го наполнија – роди дете. Дури и лекарите ме советуваат да го направам тоа – велат дека ќе станам старица, ќе биде доцна за бебе.

Моја пријателка го направи токму тоа. Но, многумина сега ја осудуваат, велат, без татко, не е јасно кога се породила. И таа може да има смисла во животот – бебе.
И јас сакам да бидам мајка. Зарем тоа не е неправедно, оче? Некои имаат деца, а некои немаат? Зарем жената не може да има дете? Библијата дури вели дека жената се спасува со породување. Сега многумина сами се пораѓаат.
Имам маж, му кажав за тоа. Изгледа не му пречи. Но, тој не сака семејство и никакви обврски. Дури и не ми треба. Можам сама да се снајдам. Можам и тајно да го родам. Не знам што да правам. Времето истекува. Можеби навистина треба да се породам што е можно поскоро, бидејќи не станувам помлада. Што да правам? ”
Ова прашање му било поставена на еден свештеник, а младата жена не го очекувала одговорот што и го дал!
„Среќен сум што го слушнав тоа. Па, вие би побарале од мене благослов за да добиете бебе. А ти зборуваш за детето. Дури и надвор од бракот, сакате да се породите сама – затоа, за себе. Каква неодговорност! Извинете, но би сакал да ве прашам вас и вашиот пријател: „Драги мои, дали сте луди?“ Не го разбирам значењето на овој страшен израз, заситен со дива себичност и самољубие „да се породиш за себе.

А знаеш ли дека многумина сега прават журки, п ушат, пијат, се дро гираат, па дури и крадат, седат по затвори. абортираат ??? Дали ваквото мнозинство за вас е показател? Ако поголемиот дел од безбожниот свет веќе тргнува сосема погрешно, дали тоа значи дека и ние треба да полудиме? СТОП!!! Не слушајте лоши критичари кои даваат такви луди совети.
И каква врска имаат луѓето со тоа? Дали ќе те судат на Страшниот суд? Сигурна ли си дека детето родено, не во родителска љубов и наклонетост, туку во грев, лишено од татко и семејство од целосна вредност, ќе биде ли среќно? Што е тоа виновно и намерно е осудено да страда? Вашите чувства се важни, но дали се грижи вашето дете? Дали ќе си играте со кукли?
Децата се огромна одговорност, напорна работа и крст! И сè гледате во розова светлина. Како да ќе се породиш и бескрајна радост ќе ти падне на глава. Не знаете како се кине срцето на мајката кога децата се разболуваат, па дури и умираат, кога се појавуваат разни таги и тешки околности, како мајката се грижи за своето дете.
Среќата и смислата на животот ја гледате во раѓањето деца, а не сте се запрашале зошто луѓето со деца стануваат толку несреќни? Зошто родителите понекогаш ги мразат своите деца и ги обвинуваат за нивните тешкотии и проблеми? Па дури и ги напуштаат, се одрекуваат од нив… Ако жената има фундаментално погрешен поглед на светот и нема мир во нејзината душа, тогаш ниедно дете нема да ја спаси.
Дете без татко ќе ти ја изгори целата душа. Болно ќе се обвинувате себеси што му го одземате најважното и го натерате да страда. Ќе ви се скрши срцето кога детето гледа како другите деца си играат со татковци, кои ги сакаат, бакнуваат, гушкаат, гушкаат, а вашите ќе бидат лишени од сето тоа?

Дали навистина сте спремни да му приредите ваква тортура на дете поради вашиот луда идеа да имате дете по секоја цена? Ако навистина сакате да се посветите на воспитувањето на детето, тогаш е многу подобро да земете дете од сиропиталиште и да му станете мајка, да му дадете љубов и нежност, отколку да направите страшен грев, да родите дете и срам.
Десетици жени кои се породиле на сличен начин доаѓаат на исповед (некои брзаа да се омажат, некои се надеваа дека ќе задржат маж со дете, некои направија ин витро оплодување итн.) и ќе ви кажам, не станаа посреќни од таквиот грев и нивните животи се влошиле. Сега се каат и плачат што го користеле детето како алатка за постигнување себични цели.
Поради суровоста и самоволието на таквите несреќни мајки, децата ретко се здрави и среќни. Факт останува факт. Страсната желба да се организира личниот живот и да не се биде црна овца во нашето неморално општество станува таква опсесија што сиромашните жени во очај се подготвени дури и да ги осудат своите идни деца на страдање. Какво лудило!!! Но сознанието за гревот доаѓа многу брзо и со него доаѓа и неподнослива болка, но ништо не може да се промени.
Разбирам дека е тешко да се слушаат зли јазици. Прво те советуваат да направиш самохрана и да родиш „за себе“, а потоа ќе те наречат будала, ќе те прекорат што се пораѓаш без татко. Престанете да се препуштате на популарните прослави и да се прилагодувате на лажното јавно мислење – ова е, извинете, едноставно глупаво.

Секој нека си го организира животот, а не да размислува како некој ќе живее. А тие самите се до уши во гревовите и проблемите, а другите учат: „раѓај си“, „најди маж“, „брзо омажи се“ и зборувај за секакви глупости. Дали навистина се сметаат себеси за попаметни од Бог? Разумните луѓе разбираат дека се е по Божја волја, а безумните немаат што да слушаат.
Не можам да разберам зошто ни е толку важно што зборуваат и мислат грешните луѓе, а притоа не е важно што вели Бог? Во светите заповеди предупредува – не греши, инаку ќе страдаш. И нè учи како да бидеме среќни – отворете го Евангелието, читајте.
А ние намерно одиме против него и се уште се надеваме на некаква среќа. И тогаш плачеме, страдаме и го обвинуваме Бога. Господ од Својата љубов се грижи за нас, нè води кон спасение, а ние со лукавство и лукавост сакаме да Го измамиме и сè да правиме на наш начин, како да знаеме подобро од Бога како треба. О, колку е страшно сето тоа.
Немојте да се измачувате и да сфатите дека да имате дете не е смислата на животот! Библискиот цитат не треба да се искривува, туку треба да се знае до крај: „Жената се спасува со раѓање ако остане во вера и љубов, во светост со целомудрие“. Сите раѓаат: и глувци и мачки.
Породувањето е лесно – тоа не е цел сама по себе. Овде, самата природа среди сè, и тука заслугата на жената е мала, но само малкумина можат да подигнат вистински христијанин, пристоен и достоен човек. Духовната и моралната состојба на нашето општество е многу јасен доказ за тоа. Излегува дека ако едноставно се размножуваме, а не знаеме како да ги воспитуваме нашите деца достоинствено на совест, тогаш по што се разликуваме од животните?

Зборувате за некаква неправда – некои имаат деца, некои немаат. Но, замислете само колку луѓе живеат без деца, меѓу нив не се само монаси, туку и големи жени и исклучителни луѓе! Како Матрона Московска, Ксенија од Санкт Петербург, Марија Египетска и многу многу светци.
Секој човек има своја мисија на земјата. Не мора секој да се породи. Присуството или отсуството на дете само по себе не значи ништо за Господа, за него се важни се само нашата чиста совест и добро срце.
Оженети или неженети, без деца или со 10 деца – се во животот треба да се прифати како што е. ЗАТОА ТОА Е ПОТРЕБНО – ОВА Е БОЖЈА ВОЉА И ВАС Е ПОДОБРО! Во секоја ситуација повикани сме да бидеме среќни, да му служиме на Бога и на ближните, да се радуваме и да му благодариме на Создателот.
Мој совет до тебе е: почесто да одиш во црква, да се причестуваш, да патуваш по свети места, да правиш добро, да се радуваш на животот и најважно, помалку слушај ги луѓето, а повеќе Господ! Добриот христијански живот и црква ќе отворат сосема нов и толку светол свет на верата што на сите семејства со деца и сопрузи не им е дозволено да го доживеат ова чудо!

Не е се така едноставно … И не грижете се, Бог има се под контрола и прави се за ваше добро и спасение!!! Среќата, душевниот мир и чувството на исполнетост на животот не зависат од семејството, децата, кариерата, богатството и нешто друго материјално. Оваа состојба на апсолутно блаженство и мир Господ ја открива само на оние луѓе кои целосно се потпираат на Неговата света волја и ги исполнуваат заповедите Христови! Што искрено ви посакувам во молитва “.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *