ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО НАЈМНОГУ ГО ЗГОЛЕМУВА РИЗИКОТ ОД РАНА СМРТ! Тоа е НАВИКА на голем број ЛУЃЕ

ЛЕКАРИТЕ ОТКРИЛЕ ШТО НАЈМНОГУ ГО ЗГОЛЕМУВА РИЗИКОТ ОД РАНА СМРТ! Тоа е НАВИКА на голем број ЛУЃЕ

Секој би сакал да ја знае тајната на долговечноста, чии рецепти редовно ни ги откриваа стогодишници . Некои од нив признале дека имале лоши навики, но денес се повеќе млади луѓе страдаат и умираат од неправилна работа на срцето. Научниците неодамна открија пет критериуми кои одредуваат колку сте изложени на ризик од рана смрт, а сега најновиот извештај го објави JAMA Cardiology.

Според извештаите, предолгото седење влијаело на луѓе од 21 различна земја. Оваа студија е една од најголемите студии објавени на оваа тема и открива како седечкиот начин на живот е штетен по здравјето. Ако работите во канцеларија или од дома, или која било работа што вклучува седење, треба да знаете колку е важно да правите паузи во тој период.

Канцелариските работни места отсекогаш биле закана за наоѓање време за движење во текот на денот. За жал, тоа може да предизвика сериозни последици по здравјето на населението. Седењето помеѓу шест и осум часа дневно го зголемува релативниот ризик од срцеви заболувања и прерана смрт за околу 12 до 13 проценти, во споредба со луѓето кои седат помалку од четири часа на ден. Ако го зголемите тоа време на осум часа, релативниот ризик се зголемува на неверојатни 20 проценти!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *