Ослободете се од НЕГАТИВНИТЕ сценарија кои ги замислувате во вашата глава: Еве што да направите за да живеете со РАСПОЛОЖНИЕ

Ослободете се од НЕГАТИВНИТЕ сценарија кои ги замислувате во вашата глава: Еве што да направите за да живеете со РАСПОЛОЖЕНИЕ.

Оставете го песимизмот и живејте со олеснување. Еве како да престанете да замислувате негативно сценарио во вашата глава.

Негативните и опсесивни мисли претставуваат една од најголемите блокади. Кога почнуваме да создаваме негативни сценарија за идни настани во нашите глави, кои не се случиле и не знаеме дали воопшто ќе се случат, нашето тело е под стрес, нашите мисли се збунети, ние сме вознемирени и напнати, што има лош ефект врз самиот квалитет на живот.
На пример, има ситуации кога некој не ви одговара на телефонот, а вие веднаш мислите дека се случило нешто лошо; твојата пријателка заминува на лет, а ти загрижена и чекаш да ти се јави, замислувајќи си во глава дека авионот паѓа; откажаниот состанок ве тера да мислите дека ќе бидете сами, или кашлицата од настинка во вашата глава се претвора во астма.
Нормално е да имате негативни мисли во некои ситуации, но ако тоа стане правило, тогаш тоа е проблем. Вистинскиот проблем е кога веруваме дека нашите мисли се вистинити и тогаш тие предизвикуваат вознемиреност. Ако често се борите со негативни мисли, важно е да се консултирате со експерт во форма на психолог или психотерапевт. Може да пробате и техники кои помагаат да се намалат негативните мисли.

Еве четири техники кои можат да ви помогнат да го отстраните сценариото за негативни настани од вашата глава:
Обрнете внимание на вашите мисли
Забележете кога вашите мисли се лизгаат од реални грижи во необични или веројатни сценарија и внимавајте на моделите без осудување. Склони сме да се осудуваме себеси кога нашето размислување станува катастрофално, па забележете дека ако се судите себеси, тоа ја зголемува вашата анксиозност.

Запомнете на што всушност имате контрола
Не можете да контролирате сè, но разгледајте ги реалните опции што ви се достапни во овој момент. Ако се плашите од летање, истражете ја статистиката и дознајте повеќе за летањето. Запомнете дека оваа практика постои повеќе од еден век и дека, статистички, вие сте побезбедни во авион отколку во автомобил.
Правете го она што ве плаши

Единствениот најефикасен начин да ги надминете вашите стравови е да се соочите со нив. Познатиот психолог Карл Јунг забележал дека она на што му се спротивставувате опстојува. На пример, ако имате страв од летање, обидете се да резервирате лет. Ако се плашите да не се соочите со сериозен проблем во бракот, разговарајте со партнерот. Затоа што ако има некој сериозен проблем, тогаш барем ќе знаете на што да работите, наместо да се грижите, да размислувате што ќе се случи во иднина и да се чувствувате заглавени.
Вежбајте стратегии за ослободување кога ќе се појави негативна мисла:

  1. Прифатете ги вашите мисли и не се осудувајте себеси
  2. Заблагодарете му се на вашиот ум за мислите што ви ги испраќа, но вие имате право да изберете во што верувате.
  3. Нека негативните мисли и слики лебдат подалеку од вашиот ум. Замислете да ја ставите секоја негативна мисла во вашиот ум на парче хартија и да ја гледате како лебди по реката. Кога ќе ви падне друга мисла, ставете ја на друг лист хартија и гледајте како си оди.
  4. Пејте ги вашите мисли. Обидете се да ги пеете вашите мисли со мелодијата на вашата омилена песна.
    Ќе се забавувате и ќе сфатите колку всушност се бескорисни овие мисли.
  5. Кажете ги вашите негативни мисли со смешен глас.
  6. Избегнувајте негативни приказни од други луѓе, негативни информации од вестите, намалете ја негативноста на минимум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *