Кога душата страда, телото реагира: Ова се СИМПТОМИТЕ на анксиозност кои не треба да ги игнорираме

Кога душата страда, телото реагира: Ова се СИМПТОМИТЕ на анксиозност кои не треба да ги игнорираме.

Оние кои страдаат од напади на паника и анксиозност многу добро знаат дека тоа е многу сложена состојба и дека се манифестира на различни начини.
Кога душата страда, телото реагира: Ова се СИМПТОМИТЕ на анксиозност кои не треба да ги игнорираме.

Камран Бед, квалификуван лекар за ментално здравје, ги открива физичките симптоми на анксиозност кои често не можеме да ги поврземе со психолошка состојба.
1. Режим на замрзнување
Кога некоја ситуација предизвикува вознемиреност, многу често телото може да премине во „режим на замрзнување“. „Кога тоа ќе се случи, рамената може да се подигнат, мускулите на лицето и вилицата може да се затегнат и може да се чувствувате вкочанети на моменти“, објаснува Камран. „Некои луѓе одеднаш може да се чувствуваат стегнато и напнато и може да изгледа како да не можете да го движите телото“. За да го надминете ова, тој предлага дневна лесна прошетка или активност како јога.

2. Дезориентација
Анксиозноста може да предизвика личноста да се чувствува дезориентирана во вселената.
„Ова може да ја зголеми анксиозноста, па дури и паниката, а доколку не се лекува, може да продолжи“, предупредува Камран. Тој предлага да се фокусирате на стапалата во тие моменти за да ја вратите рамнотежата и чувството за простор.

5. Проблеми со спиењето
Вознемирениот ум може да влијае на тоа колку брзо ќе заспиете. Камран рече дека ако се игнорира, оваа тешкотија со спиењето лесно може да стане редовна шема. „Во текот на подолг временски период, лошиот сон поради анксиозност може да предизвика недостаток на концентрација, замор, па дури и дигестивни проблеми“, вели тој. „Еден од клучните начини да му помогнете на вашиот ум да се смири кога одите да спиете е да замислите дека вашиот ум станува целосно „црн“. „Исто како што би го исклучиле напојувањето на телефонот или телевизорот“, вели тој. „Ова ќе ви помогне да ја намалите менталната активност на вашите мисли за потоа да можете полесно да се опуштите и да спиете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *