3 работи што БОГ никогаш не ги ветил

Работите што Исус никогаш не ги ветил биле живот без болка, без болести и материјално богатство. Многумина грешат затоа што веруваат дека можат да го имаат со Него.

Во Библијата, Исус ни даде ветувања кои секогаш важат за нас верниците. Сепак, постојат ветувања кои Исус никогаш не ги дал, но луѓето ги очекуваат. Важно е секој верник да ги знае Божјите ветувања со целото свое срце , но подеднакво е важно да се отстрани секоја лажна илузија или очекување во животот на верникот.
Подолу се трите најчести работи во кои луѓето веруваат, но Исус никогаш не ги ветил.
1. Живот без тага и болка.
Библијата никогаш не кажала дека животот е лесен и праведен. Всушност, Библијата детално опишува некои од тешките ситуации што ги доживеал Божјиот народ, па затоа не треба да се чудиме ако се соочиме со нив во нашите животи.

Библијата ни дава одредени стихови на кои можеме да се потпреме секогаш кога ќе се соочиме со проблеми во нашите животи. Очигледно, Исус не им рекол на верниците дека ако веруваат во Него, ќе живеат без неволја и болка. Наместо тоа, Тој сака да знаеме дека кога сме тажни и вознемирени, можеме да најдеме утеха и мир во Него. Преку нашата болка стануваме поблиски до Господа.
2. Здрав живот
Лесно е да се поверува дека ако го прифатиш Исус како свој Спасител , Тој никогаш нема да те запостави во секој дел од твојот живот. Да не заборавиме дека Бог ни ги дал нашите физички тела. Ние не сме бесмртни, што значи дека сè уште сме ранливи на физичка болка и болест.

Дури и во Библијата има многу записи за луѓе кои биле болни. Исус исцели некои од нив, но не сите. Поентата е дека Бог никогаш не ни ветил физички здрав живот додека сме живи. Од вас зависи како ќе се грижите за вашето тело. На крајот на краиштата, Бог повеќе гледа на здрав ум отколку на здраво тело.
„Навистина, физичката вежба е од мала корист, а побожноста е добра за сè затоа што ѝ се ветува живот – сегашност и иднина. (1. Тимотеј 4:8)
3. Удобен живот
Важно е да се нагласи дека Исус всушност не се спротивставил на парите, бидејќи човекот мора да има доволно за да живее, но мразел луѓето да ги обожаваат парите. Исус во Матеј 6 вели
„Никој не може да им служи на двајца господари. Или едното ќе го мрази, а другото ќе го сака; или за едниот ќе се прилепи, а другиот ќе го презира. Не можете да му служите на Бог и на богатството “. (Матеј 6:24)
Исус никогаш не им ветил на верниците просперитетен или богат живот. Ова би било спротивно на она што Тој го учи: да се акумулира богатство на небото, а не материјално богатство.

Верувањето во Бог не значи дека ќе живеете удобен живот. Прифаќањето на Него како ваш Спасител не значи дека никогаш повеќе нема да доживеете тешкотии. Животот што го живееме не е за тоа колку сме богати, колку сме здрави или каков луксуз уживаме. Станува збор за тоа што треба да го живеете овој живот за да му угодите и да му служите на Бога. Да се ​​фокусираме на тоа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *