ЕВА КАКО БОЖЈИОТ ГНЕВ ПАЃА ВРЗ СЕБЕ! Свештениците ги претставија ПРАВИЛАТА ЗА ПОСНА СЛАВА – обичај што мора да го почитувате!

Дали е во ред да се носат мрсни јадења на трпезата ако има гости кои не постат?
Супи, печење, колачиња. И да, жито и вино, ако навистина сакате… Македонска слава е симбол на гостопримството, богата трпеза и весела атмосфера. Треба да има доволно храна и пијалок, а за некои тоа значи многу месо, павлака, мајонез, сирење…

Ако вака го славите Свети Никола, нема да им се допадне на свештениците бидејќи празникот се паѓа на големиот Божиќен пост.
– Кој го слави Свети Никола не треба да се лути. Тој ден треба да се причести и да оди на богослужба. Тие што г-ѓа практикуваат погрешно и погрешно слават.
А на сајтот на МПЦ јасно е посочено дека Свети Никола мора да се празнува со пост. Ова е дел од текстот на браќата од манастирот Високи Дечани:

– Многу е важно православните христијани редовно да ги постат своите празници кои паѓаат за време на постот, како на пр. Свети Никола и други. Подготвувањето на овие слави на мрсна храна и со несоодветна и непристојна веселба се смета за грев, и наместо да му искажуваме чест и почит кон светителот, го навлекуваме Божјиот гнев .
Свети Никола во никој случај не е датум за свинско на трпезата.

Затоа, иако празникот е време кога се среќаваме со драги луѓе, се забавуваме и славиме, духовниот аспект не треба да паѓа во втор план, па затоа е важно да внимаваме како јадеме, што зборуваме, на што се смееме, а можеби и во радувањето понекогаш претеруваме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *