Правила за Куќна СЛАВА: Може да направите ГОЛЕМ ГРЕВ ако не ги почитувате

Правила за Куќна СЛАВА: Може да направите ГОЛЕМ ГРЕВ ако не ги почитувате

Познато е дека пченицата и славскиот колач се единствените намирници кои мора да се приготват на денот на празнувањето.

Посниот празник се подготвува не само за време на големиот пост, туку и на посни денови ги вклучува и среда и петок. Сепак, факт е дека не сите домаќини го следат ова правило.

„Тоа е сосема јасно и не смее да има никакви отстапувања, ако е ден на пост, тогаш е ден на пост и нема дилема. Тоа значи дека тој ден црквата пропишала дека е ден на пост , па со тоа треба да се однесуваме соодветно. Особено ако на тој ден го славиме и семејниот светец“, вели Драшко Ѓеновиќ, верски аналитичар.

Меѓутоа, бидејќи е факт дека доста луѓе не го почитуваат ова црковно правило, нè интересираше зошто поединци одлучуваат да му „контрираат“ на овој принцип. Ѓеновиќ во тоа гледа практична причина, но потенцира дека не наоѓа никакво оправдување за тоа, посочувајќи дека на тој начин правиме грев во очите на црквата и објаснувајќи дека за славската трпеза се доволни две работи – славски колач и жито.

“Луѓето често велат дека посната слава е поскапа од мрсната и тоа е главно точно. Но, морам да нагласам, или прославувајте ја славата како што треба или не ја прославувајте. На крајот на краиштата, никој не ве тера да јадете прескап оброк Познато е дека пченицата и празничниот колач се единствената храна што мора да се приготвува на денот на празнувањето“, истакнува Ѓеновиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *