Д-р Светомир Бојанин: Не ги РАЗГАЛУВАЈТЕ ДЕЦАТА,Се знае кога треба да се купи играчка

Д-р Светомир Бојанин, професор и детски психолог,многупати зборуваше за развојот на децата и за правиот пат на образование по кој треба да се движат родителите. И на тој пат, како што вели, немаме потреба да образуваме деца.

„Треба да живееме со деца, да ручаме со нив, да ги бањаме, да ги гушкаме. Да ги пофалиме кога прават нешто добро, а да ги предупредиме кога ќе згрешат. Знаете, кога родителот на петнаесет години ќе го привлече вниманието на детето на нешто, ќе рече „па што правиш“, а детето се срами, тоа значи дека родителот имал некаков искуствен однос со тоа дете. – објаснува д-р Бојанин.

А што е разгалено дете?
Тоа е дете на кое се му се дава како вредност во нештата. Кога ќе почнат да им подаруваат на децата, знаете, тоа е многу важна тема, секој пат кога децата добиваат подароци, а потоа во еден момент имаме куп играчки и не ни знаеме кои играчки се тие. И всушност ги фрливме меѓу нас и детето и веќе не ги гледаме. Затоа треба да знаете дека за големи празници се даваат поголеми подароци, за помали се даваат мали. Така, се воведува одреден ред во начинот на размислување на детето. Детето тогаш знае дека тетка му донела играчка од, не знам, Ваљево. И тој ја сака таа играчка затоа што ја сака и тетка си. И ако детето има толку многу играчки што дури и не знае која на кого му припаѓа, не жали што ќе ги прекрсти утре наутро.

И така ги создаваме оние деца кои на пример и шлакаат на мајка си дека не може да им ги купи најскапите Најки што ги сакаат. Неодамна имав баш таков случај, 15-годишен син да и удри шамар на мајка си затоа што не можеше да му купи „најки“, тие и беа прескапи. Овој случај секогаш го презентирам на предавањето.

Значи, образованието започнува со љубење, гледање и впивање еден со друг. Децата го апсорбираат нашето однесување. Не се воспитува со зборови. Никој не стана добар затоа што некој му рекол да биде добар. Но, ако тато се однесувал така што детето се идентификувало со него и станало добро, тогаш тоа е вистинската работа.

Но, не смееме да заборавиме дека детето има своја волја и желби и своја естетика. И ако оваа негова естетика подразбира желба за врева или гласна музика, додека сакаме да спиеме и одмориме попладне, тогаш мора да најдеме некакви договори. Затоа што детето е личност од нула ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *