Проблемите со очите може да укажуваат на сериозни БОЛЕСТИ: Експертите веруваат дека тоа може да открие и колку долго ќе живееме

Очите не се само огледало на душата, како што често слушаме, туку можат да кажат нешто и за нашето здравје и долговечност.
Проблемите со очите може да укажуваат на сериозни БОЛЕСТИ: Експертите веруваат дека тоа може да открие и колку долго ќе живееме

Проблемите со очите може да бидат знак за сериозна болест
Сувите очи може да бидат знак за ревматоиден артритис, оштетувањето на крвните садови во мрежницата може да биде ран знак за дијабетес или коронарна артериска болест или дури и рак, а високиот холестерол може да предизвика бел, сив или син прстен околу ирисот. Значи, постои добра причина зошто докторот ви ја шири зеницата за време на тестот за видот.

Можеби е можно да се предвиди долговечноста на луѓето врз основа на очните прегледи
Една нова студија, за која се верува дека е прва од ваков вид, вели дека скенирањето на мрежницата може да обезбеди лесен, и пред сè, неинвазивен начин за одредување на вистинската биолошка возраст на нашето тело, која може или не ја одразува нашата вистинска возраст.

Ретинална возраст и долговечност
Студијата објавена во British Journal of Ophthalmology покажа дека луѓето на кои им била дијагностицирана повисока биолошка возраст од нивната вистинска (хронолошка) возраст, исто така, имаат значително зголемен ризик од смртност.

„Состојбата на мрежницата нуди информации за проценка на патолошките процеси на васкуларните и невролошките болести, кои се поврзани со зголемен ризик од смртност“, вели авторот на студијата д-р Мингуанг Хе.

Тим меѓународни истражувачи анализирале повеќе од 130.000 слики од ретина на поединци на возраст меѓу 40 и 69 години. Користејќи специјален метод за машинско учење, тие потоа ја процениле разликата помеѓу возраста на мрежницата и вистинското биолошко здравје и возраст на очите на лицето.

Поголемата разлика помеѓу хронолошката и биолошката возраст (3, 5 и 10 години) беше поврзана со значително поголем ризик од смрт од одредени болести (освен кардиоваскуларни болести или рак) – односно со дури 67% поголем ризик , па дури и по земање предвид и други фактори како висок крвен притисок, дебелина, разлики во начинот на живот (пушење).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *