ПАРАЦЕТАМОЛ И ИБУПРОФЕН НЕ Е ЗА СИТЕ! За една група луѓе се МНОГУ ОПАСНИ – а само оваа се пие НА ПРАЗЕН СТОМАК!

ПАРАЦЕТАМОЛ И ИБУПРОФЕН НЕ Е ЗА СИТЕ! За една група луѓе се МНОГУ ОПАСНИ – а само оваа се пие НА ПРАЗЕН СТОМАК!

Дали знаете која е разликата помеѓу парацетамол и ибупрофен и за што се користат сите тие?

Главоболките или стомачните , особено кај жените за време на менструалниот циклус, како и покачената температура можат да бидат неподносливи. И кај некои луѓе, дури и после јадење и спиење, постојаните болки не престануваат , а единствено што им преостанува е да пијат лекови против болки, како што се ибупрофен и парацетамол.

Сепак, овие лекови не треба да ги мешаат одредена група на луѓе. Имено, доколку имате 16 и повеќе години, тоа е сосема безбедно, но давање на деца воопшто не се препорачува . Главната разлика меѓу нив е што ибупрофен, за разлика од парацетамолот, има антиинфламаторно (антивоспалително) дејство, што значи дека ја намалува болката намалувајќи го воспалението.

Сепак, ибупрофен е поефикасен во намалувањето на воспалението. Се јавува од различни причини: може да биде знак на инфекција или е одговор на телото на нешто што не е во ред. Може да се користи за ублажување на артритис, менструални болки, болки во грбот или забоболки. Лекот исто така може да го намали отокот предизвикан од исчашувања и истегнувања.

Ибупрофен никогаш не треба да се зема на празен стомак бидејќи може да ја иритира слузокожата и да предизвика чир или крварење. А најефикасен е кога се зема со храна или веднаш после јадење. Парацетамол не треба да се зема после оброците и обично може безбедно да се зема заедно со други лекови. Одредени групи на луѓе не треба да земаат ипобруфен, како што се оние кои:

  • се алергични на него
  • имаат алергиски реакции (отежнато дишење, течење на носот, црвенило на кожата) по земање аспирин и слични лекови
  • се во друга состојба
  • имаат висок крвен притисок

Исто така, ибупрофен не се препорачува за постари лица, луѓе кои имаат астма, проблеми со бубрезите или црниот дроб, лупус, Кронова болест , висок крвен притисок и стеснување на артериите, кои имале мозочен удар, проблеми со срцето, стомачно крварење. Двата лека може да се земаат на секои четири часа , а сè што е надвор од тоа може да биде многу опасно. Затоа, не ја зголемувајте дозата, колку и да е силна болката, туку веднаш посетете лекар!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *