Д-р Бранка Мирковиќ открива колку јајца можеме да јадеме дневно се што е повеќе од тоа е РИЗИК по здравјето

Д-р Бранка Мирковиќ открива колку јајца можеме да јадеме дневно се што е повеќе од тоа е РИЗИК по здравјето.
Најважно е јајцата да бидат свежи, па да се сварат како што треба

Прејадувањето за време на велигденските празници е честа појава, па затоа е важно да знаете колку можете да јадете варени јајца во текот на денот без да го загрозите организмот.
Јајцето е исклучително хранливо и може да замени компетентен оброк. Има исклучително висока хранлива вредност и содржи дури петнаесет витамини и минерали, од кои најважни се витаминот А и витаминот Б12.
– Јајце кое не е свежо го препознавам по тежина, второ да има декларација на пакувањето. Кога готвам за Велигден, во четврток готвам кромид, а потоа во петок ставам јајца ладни и потоа готвам. Колку повеќе готвите, толку подобро, најдобро е седум до десет минути. Изладете ги во ладна вода, за што помалку да останат на масата, по можност нон-стоп во фрижидер – изјави Милан Стојановиќ во утринската програма на ТВ Прва готвач.
Дека е важно велигденските јајца да се чуваат во фрижидер се согласува и нутриционистката Бранка Мирковиќ, а голема грешка е да се чуваат на трпеза со денови.

– Велигденските јајца да се чуваат во фрижидер до седум дена, пет испукани јајца. Јајцата ги бојадисуваме во петок и треба да се чуваат во фрижидер до Велигден, бидејќи јајцата навистина предизвикуваат многу големи и опасни стомачни проблеми, затоа треба да внимавате.
Треба да се внимава и при бојадисувањето и варењето на јајцата, особено ако јајцето пука, тогаш може да се зарази ако некој е заразен. Прво треба да купиме јајца за да бидат свежи, треба да се проверат, да се сварат правилно, да се изладат во ладна вода и секако да се одвојат веќе испуканите, не треба да се јадат. И многу е важно со што ги бојадисуваме, освен оние природни бои, поранешните кромидчиња итн., ги имате тие бои за храна, но имате многу опасни бои кои можат да бидат штетни и токсични“.

Мирковиќ објасни и колку јајца смееме да јадеме во текот на денот.
– Женска популација две, машка три, но знам дека јадат многу повеќе. Децата кои трчаат може да јадат малку повеќе, но не премногу тој ден. Сепак, не треба да претеруваме бидејќи имаме и други работи за јадење, па нема да јадеме само јајца – рекла таа и открила што може да се случи ако јадеме премногу.
– Се и нешто може да се испровоцира и да се активира она што не знаете, проблеми со жолчката, дигестивниот тракт, а да не зборуваме дека не завршува со јајца. Кога ќе почнеш со јајца, па ако правиме се по ред тогаш тоа ќе биде ручек со многу калории и на крај колачи

Бидејќи повеќето семејства подготвуваат вистинска празнична гозба, советот на нутриционистот е да се биде внимателен при подгревањето на оброците.

„Загрејте ја храната само еднаш, постојано загревање и ладење, има развој на такви бактерии за кои не сме свесни колку е опасна“, заклучува нутриционистот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *