ТАЈНИТЕ СКРИЕНИ ВО шаблоните на килими: Симболи кои се зачувани со векови

ТАЈНИТЕ СКРИЕНИ ВО шаблоните на килими:Симболи кои се зачувани со векови.
Симбол на еден народ, материјално сведоштво за богатата српска традиција и фолклор, пиротскиот тепих е создаден на магична точка каде занаетот се претвора во уметност и станува производ исткаен со душа.

Малиот град на југот на Србија отсекогаш бил познат по изработката на теписи, чија традиција датира со векови. Повеќе од две илјади жени се занимавале со овој стар занает во Пирот, а физичкиот труд што се користел за изработка на производите бил ценет и добро платен.
Со текот на времето тие се развија во објект со висока уметничка вредност со сложено културно значење и уметничка посебност, каде сложената иконографија испреплетена со бројни симболи е одраз на едно долго и сложено културно минато.
95 дезени и 122 орнаменти се заштитени со Елаборат за пиротски теписи. Симболите и значењата што ги носат теписите се многубројни.

Има килими за здравје, среќа, мир и благосостојба во домот, финансиско подобрување, за мажи и жени, отстранување на негативна енергија, магии и многу други.
Пиротските теписи обично ги плетеле сиромашни жени за егзистенција и го пренесувале ова знаење од колено на колено на нивните женски деца. Меѓутоа, само мал број жени успеале да навлезат во самото јадро на пиротското ткаење килими и да ја доведат оваа вештина до совршенство, а тие најчесто биле надарени девојки.
На светската изложба во Париз во 1892 година, килимот Пирот предизвика извонредно внимание и голем ентузијазам само затоа што имаше две лица. Од 1904 до 1940 година, килимот Пирот беше на 26 светски изложби и саеми од Туртоан, Лондон, Брисел, Амстердам и Неапол до Милано, Париз, Берлин и Солун.
Значењето на шаблоните на пирото:
Моделот на Кондиќ: Го зачувува целото материјално и нематеријално богатство на домот. Исто така, нејзината моќ е да најде животен партнер на слободните девојки. Се вели дека предметите со оваа шема се подаруваат на немажени девојки кои сигурно ќе се венчаат во рок од една година откако ќе ја поседуваат оваа шема.

Кукавица: Килим со дезен од кукавица се подарува на семејство кое се вселува во нов дом. Кукањето претставува семејна хармонија и среќа во куќата. Тој носи радост во домаќинството и затоа е наменет за оние кои сакаат благосостојба и вечна среќа во својот дом.
Princess Plate: Овој модел е комбинација од неколку многу важни дезени. Според легендата за пиротскиот тепих, тој укажува на мудроста да се пружи рака која дава и тргнува на патот на успешен и долг живот.

Моделот на Рашиќ: Полковникот Рашиќ бил запознаен со изработката на пирочанките кои правеле теписи. Во една прилика наишол на мало парче ткаенина што било изгорено. Жена која ја знаела симболиката на шарата на пиротскиот килим, во знак на почит кон полковникот Рашиќ и благодарност за неговите добри желби за напредување, составила традиционални украси од пиротското килимирање и направила сосема нов шар, кој го нарекол чинија на Рашиќ. потоа направи комплетно нов модел на тепих со името шаблон на Рашиќ. Ќилим му беше испратен на Рашиќ со порака дека побрзо ќе напредува во бизнисот, дека ќе постигне успех побрзо отколку што мисли. Тоа навистина брзо се оствари. Инаку, ова е еден од најтешките дезени за изработка, а е симбол за побрзо напредување во кариерата. Не да се постигне брзо, туку да се постигне побрзо, дури и побрзо од брзо…
Навлаки: значи куфери. Тоа е шема наменета за деловни луѓе и луѓе кои секогаш го постигнуваат она што го зацртале.
Бомбе: Првото име на овој тепих е париски дезен, но кај народот е познат како Бомбе. Името Бомба го добила за време на тешките балкански војни бидејќи шарата наликува на пресек на рачна граната. Интересно е што бомбите не постоеле во времето кога се создавал дезенот, а дезенот бил наменет за мажи. Традиционално се подарува на важни луѓе и машки деца веднаш при раѓањето. Тоа им се дава и на мажите подоцна во животот, кога ќе започнат сопствен бизнис, кога ќе започнат кариера, кога ќе се венчаат, ако се занимаваат со дипломатски работи, ако се на функција. Легендата вели дека моделот им дава сила и енергија на сите, особено на мажите.

Овој образец влијае на човекот така што неговата духовна убавина е во рамнотежа со надворешната, особено така што умот на човекот држи чекор со времето во кое живее.
Ѓулови: Легендата за шарите на пиротскиот тепих вели дека дезенот влијае на целокупната убавина на човекот и не дозволува процесот на стареење да влијае на убавината на неговиот дух и неговиот изглед. Духот останува младешки, оди во чекор со времето, а позитивната енергија од човекот сјае и ја плени околината. Ѓул е старото име на Балканот за цвет, роза. Шара Џул покажува пресек на цвет. Еден јул ја претставува безвременската убавина на духот и телото на една личност или семејство.
Престолонаследник: Симбол кој ја развива мудроста и врвните принципи со кои се развива животот и дека моделот развива моќ на набљудување и контрола. Килим со овој модел секогаш се користел за време на крунисувањето, каде што се најавувал престолонаследник. Се користи и денес, во значајни прилики каде што некој сака да го претстави и покаже идниот наследник на пошироките маси. Легендата раскажува за моќта на шаблонот да пренесува и развива искуство и знаење на наследниците.
Желка: Желката претставува долг и среќен живот во просперитет. Тоа е симбол за единство и хармонија на семејството, каде што секој член го знае своето место и важност во семејството. Ја означува и плодноста на жената и затоа во тепих со стандардни димензии секогаш се ставаат девет желки. Оние со овој модел ќе напредуваат во сите области од животот и секогаш ќе имаат причина да слават.

Soveljća: Soveljća е името на мала алатка што е чудна во вешти раце. Легендата за шарите на пиротскиот килим вели дека „совељча“ е симбол од периодот на настанокот на човештвото, чија задача е да ги развива деловните вештини кај човекот. Совељка ја следат успешни и полни вагони на животот.
Совра: Моделот „совра“ е симбол од периодот на настанокот на човештвото. Наменет е да се развие и поттикне мудроста и вештината на разговор на маса кај една личност, како и да се развијат добри насоки во донесувањето договори и одлуки.
Совра е старото име за трпезариска маса – маса е се што човек има внатре и на располагање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *