Не се бакнуваат сите икони на ист начин, еве што е правилно според Православната црква!

Не се бакнуваат сите икони на ист начин, еве што е правилно според Православната црква!

Дали го знаете правилниот начин на бакнување икони? Така наредува православната црква.

Нема многу правилни начини за бакнување икона, но различни икони се бакнуваат на различни начини. Ова е најдобриот начин да го направите тоа:

Икона на Светец
Овој тип на икони секогаш треба да се бакнуваат во рака.

Икона на Богородица
Кај Богородица, правилно е тоа да се прави во рака или половина.

Икона на Исус Христос
За иконата од Исус Христос, зависи од тоа како е прикажана. Ако има само глава на иконата, бакнете ја косата. Ако е прикажано целото тело, направете го тоа во нозете. Ако иконата на Исус Христос е до половината, бакнете ја раката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *