Дали и вие ги кршите апчината на половина:Пазете тоа може да му наштети на вашето здравје

Кршењето таблети пред конзумирање може да биде многу штетно по здравјето!

Веројатно еднаш, за да го намалите ефектот на пилулата, сте ја скршиле на половина или четвртина. Сепак, кршењето на таблетите може да предизвика сериозни последици, бидејќи постои ризик да го промените нивното дејство и да предизвикате потенцијални компликации кај вас.

Магистер по фармација, Александра Димитријевиќ во емисијата „Утро“ на Првата телевизија зборуваше за последиците кога се користат таблетите на ваков начин. Таа рече дека постојат различни видови на апчиња, од кои некои всушност можат да се скршат, како оние што ги џвакате во устата за да го намалите крвниот притисок и тоа можете да го прочитате на кутијата.

“Ова се обични таблети. Но, има и обложени или “филм” таблети, а разликата е многу мала. Обични
немаат никаква обвивка околу себе, додека обложените ја имаат за заштита на содржината внатре“, објасни таа.

Проблемот настанува кога таа содржина, т.е. прашокот, ќе се раствори предвреме -а неговото кршење го овозможува тоа најбрзо. На овој начин не може да се постигне целосен ефект на терапевтската доза и содржината се ослободува таму каде што треба, но се ослободува и на некое погрешно место каде што постои можност за создавање дополнителни компликации.

Слична е ситуацијата и со капсулите. Сепак, постојат некои антибиотици во таа форма, кои можат да се отворат и растворат во вода. Ако на кутијата со лекот пишува дека е филм таблета, тогаш не треба ништо да правите со неа, ниту да ја кршите, ниту да ја растворите. Од друга страна, ако пишува само таблет, тогаш нема што да се грижите. Ако не сте сигурни, секогаш можете да го контактирате фармацевтот во аптеката за совет!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *