СТАРО НАРОДНО ВЕРУВАЊЕ: Што не смеете да му дозволите гостите во вашата куќа?

СТАРО НАРОДНО ВЕРУВАЊЕ: Што не смеете да му дозволите гостите во вашата куќа?
Тие се МНОГУ распространети на нашите простори.

Ноктите не се сечат во туѓа куќа
Ако некој гостин без претходен договор со вас си ги пресече ноктите во вашата куќа, знајте дека ви посакува раздор и кавга.
Гостите во куќата не треба сами да носат подароци

Не дозволувајте никому, дури ни вашите најдобри пријатели, да вадат предмети од дома. Ако сакате да подарите некому нешто, донесете го сами предметот и предадете го на капијата или на улица. Ако го направите спротивното и му дозволите на гостинот да извади нешто од вашиот дом, тоа се толкува како да му дозволите свесно да донесе просперитет од вашиот дом.
Ако ве чеша десната дланка? Старо верување е дека ако ве чеша десната дланка, ќе изгубите пари. Ако ве чеша левата дланка? Се верува дека чешањето на левата дланка значи доаѓање на пари.

Ако ве чеша носот? Ќе има расправии.
Споделете со нас НЕКОЕ НАРОДНО ВЕРУВАЊЕ во коментар!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *