Преродете го вашето домашно цвеќе со помош на оваа прихрана

Преродете го вашето домашно цвеќе со помош на оваа прихрана.
Направете одличен растителен додаток од една храна – вашите цвеќиња ќе добијат дополнителни витамини и минерали на природен начин!

Во текот на пролетта важно е дополнително да се негуваат и негуваат домашните растенија. Експертите препорачуваат дека е важно да се пресадат растенија кои го надминале садот, но и да се додаде нова почва на сите растенија по зимата.
Доколку имате цвеќиња кои го сакаат посилното сонце и можат да се изнесат надвор, тогаш извадете ги во дворот или терасата со првите убави пролетни денови.

Кога станува збор за исхраната, не мора да купувате производи полни со хемикалии, туку растенијата можете да ги нахраните со природни состојки кои веќе ги имате во домот. Речиси сите знаат дека талогот од кафе е одличен додаток и штити од штетници, но малку е познато колку една храна може да ви помогне во негувањето на цвеќето – бананите!
Бананите се богати со витамини од групата Б, витамини Ц, Е и бета каротин. Од минералите, тој е исклучително богат со калиум, а содржи и магнезиум, калциум, фосфор, флуор и цинк.
Следниот пат кога ќе јадете банау, зачувајте ја кората, бидејќи освен што ќе направите одлично ѓубриво за растенијата, ќе го намалите и нивото на отпад.
Како да направите додаток за супер прихрана?

Земете 5 кори од банани и исечете ги со ножици на ситни парчиња, па ставете ги во тегла од литар и наполнете ја теглата до врвот со вода. Покријте ја теглата и оставете ја да отстои на темно место 3 дена. Ќе добиете кафена течност која треба да се филтрира со помош на инка, а потоа еднаш неделно да ги полевате растенијата со добиениот течен додаток.
Вашите растенија природно ќе добијат дополнителни минерали и витамини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *