Навики кои сериозно му штетат на вашето здравје – Морате веднаш да ги прекинете

Навики кои сериозно му штетат на вашето здравје – Морате веднаш да ги прекинете.
Колку и да се трудите да водите здрав живот, веројатно сепак имате некои лоши навики кои се поопасни за вашето здравје отколку што мислите. Хирургот д-р Хектор Перез открива неколку од кои треба што побрзо да се ослободите, за да го зачувате вашето здравје!

Прескокнување на појадокот
“Прескокнувањето на појадокот може да ве измори и да ви се врти во текот на денот. Погрижете се да јадете здрав оброк наутро, кој ќе ви даде енергија и ќе ви овозможи да бидете фокусирани цел ден”, советува д-р Перез.
Недоволно сон
Д-р Перез нагласува дека доволно сон е пресуден за вашето здравје. “Кога не спиете доволно, вашето тело нема шанса да се опорави од целиот ден. Тоа доведува до голем број здравствени проблеми на долг рок. Обидете се да спиете осум часа на ден”.
Уживање во високо преработена храна
Високо преработената храна денес ни е достапна на секој чекор, па затоа е уште потешко да се одолее. Но, д-р Перез предупредува дека е полн со нездрави состојки – шеќер, сол и масти, а исто така нема никаква хранлива вредност и може да биде штетно за здравјето доколку се јаде во големи количини.

Не пиете доволно вода
„Водата е клучна за нормално функционирање на нашето тело. Таа помага да се исфрлат токсините од телото и да се одржуваат хидрирани нашите клетки. Многу луѓе не ја разбираат важноста на водата и не пијат доволно. Обидете се да пиете осум чаши вода дневно или повеќе ако сте активни“, вели д-р Перез.
Недоволна физичка активност
Д-р Перез потсетува дека редовната физичка активност е неопходна за одржување на добро здравје. “Го подобрува кардиоваскуларното здравје, го намалува ризикот од хронични болести и спречува зголемување на телесната тежина. Доколку не водите активен живот, почнете со вградување на некои едноставни вежби во секојдневието”, советува докторот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *