Дали кога ги чистите вашите уши ја забележавте ОВАА БОЈА на восок на стапче? Веднаш контактирајте со лекар за да спречите ОПАСНИ последици

Дали кога ги чистите вашите уши ја забележавте ОВАА БОЈА на восок на стапче? Веднаш контактирајте со лекар за да спречите ОПАСНИ последици.
Многу луѓе не знаат дека восокот има заштитна функција и може да укаже на состојбата на нашето здравје.

Со помош на Q-типот можете да го проверите значењето на бојата на восокот од ушите.
1. СИВ ВОСОК
Ако восокот е сив без други симптоми, не треба да се грижите. Веројатно е прашина.
Оваа боја на восок редовно се појавува кај луѓето кои живеат во градот, бидејќи воздухот во градовите е прилично загаден.

2. ВОСОК СО ТРАГА ОД КРВ
Ако забележите траги од крв при чистење на ушите, тоа може да значи дека тапанчето е продупчено. Во тој случај, вашите уши може да бидат погодени од инфекции, што може да доведе до воспаление на средното уво. Затоа е важно да посетите лекар.

3. КАФЕВ ВОСОК
Ако восокот од вашето уво е кафеав или со потемна боја, тоа значи дека вашето тело поминало низ некој стресен период.
Затоа треба да поминете неколку дена во мирна средина.
4. ЦРН ВОСОК

Ако ова се случи само еднаш, не треба да се грижите. Меѓутоа, доколку дополнително ве чешаат ушите, треба да посетите лекар, бидејќи црната боја на восокот укажува на габична инфекција.
5. БЕЛ ВОСОК
Белата боја на вашиот восок може да значи дека на вашето тело му недостасуваат витамини и елементи во трагови, особено железо и бакар.
Затоа, се препорачува во исхраната да се додадат грашок и овесна каша.

6. ВОСОК ЗА МИРИС НА ОТПАД
Ако има силен непријатен мирис од вашиот восок, тоа може да значи инфекција во средното уво.
Покрај мирисот, од време на време може да слушнете бучава или да ви зујат ушите. Задолжително посетете лекар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *