ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО ДОБИВАМЕ ЧАША ВОДА КОГА ЌЕ НАРАЧАМЕ КАФЕ? Еве зошто!

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ЗОШТО ДОБИВАМЕ ЧАША ВОДА КОГА ЌЕ НАРАЧАМЕ КАФЕ? Еве зошто!
Денес, во кафулињата и рестораните во многу европски градови, вклучително и овде, шолја кафе се служи со чаша ладна вода. Има градови каде ова правило не се практикува, па ако нарачате вода со кафето, со неа дефинитивно ќе ја добиете и сметката.

Иако „случајното пиење кафе“ се појавило во 16 век, што Турците и Грците веднаш го прифатиле, во Западна Европа овој ритуал настанал многу подоцна, на крајот на 19 век. Она што е интересно е дека чашата вода што доаѓа со кафето не била наменета да се пие. Во тоа време, многу дами се пожалија дека имаат потешкотии со лажицата што се користи за мешање шеќер и кафе.

Не им се допадна тоа што ја валкаат лажицата со пена, а потоа мораат да ја стават на работ од послужавникот. Во тоа време, многумина сметаа дека овој потег е некул и нималку елегантен, па рестораните воведоа чаша вода што доаѓа со кафе. Нејзината цел беше гостите да можат да ја измијат валканата лажица и дури потоа да ја спуштат на послужавник.

Отпрвин се користела чаша вода за отстранување на валкана лажица, но овој ритуал го променил своето значење од 1873 година, кога биле воведени првите градски системи за вода, од планински извори. Тогаш кафулињата сакале да покажат дека пијалоците ги подготвуваат со кристално чиста изворска вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *