Три месеци секоја вечер ги потопував нозете во леген топла вода: Домашната терапија ѝ го променила животот

Три месеци секоја вечер ги потопував нозете во леген топла вода: Домашната терапија ѝ го променила живототПовеќето жени заборавиле колку е ефикасно загревањето на стапалата во зимските денови. Мајка ми ме потсети на тоа и вечно сум ѝ благодарна …

Имав постојани „женски“ проблеми: нередовни менструални циклуси, болна менструација, цисти на јајниците… Мајка ми постојано ме советуваше да носам дупли чорапи, а во зимските месеци да не излегувам без хулахопки„, пренесува Стил Курир.

И тогаш, токму минатата зима, состојбата ми се влоши – се борев и со неплодност. Мајка ми (68 години) се сети на советот баба ми, според која три месеци секоја вечер морав да ги ставам стапалата во леген со топла вода. Тоа го сметав за бабина приказна, се разбира, не ја слушав. Но, како што вообичаено животот ни го носи тоа, слушнав од еден познаник дека ориенталната медицина верува дека топлите бањи за нозе ги решаваат повеќето женски проблеми, вклучително и проблемите со неплодноста.

Лекарите од традиционалната ориентална медицина веруваат дека бањите за стапала и Ахиловата тетива го загреваат и опуштаат целото тело и помагаат во ублажување на женските проблеми. Според ориенталната медицина, тие помагаат во борбата против неплодноста, сексуалната дисфункција, проблемите со менопаузата, неправилните циклуси и болната менструација.

Подоцна прочитав дека топлата вода ја зголемува циркулацијата на крвта во телото, има корист за вените, го нормализира крвниот притисок, го намалува нивото на шеќер во крвта, го зајакнува имунолошкиот систем. Топлата вода и загревањето на стапалата го подобруваат сексуалниот живот и на жените и на мажите.

По три месеци почувствував олеснување – циклусот ми стана поредовен, менструацијата помалку болна, не чувствував постојана напнатост, нозете престанаа да ми отекуваат, а несоницата што ја имав долго време целосно исчезна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *