Стеван работел кај принцеза од Дубаи – открива како се живее таму и кој ДАДИЛКИ се најдобри а Ги има во изобилство

Стеван работел кај принцеза од Дубаи – открива како се живее таму и кој ДАДИЛКИ се најдобри а Ги има во изобилство
За нив парите се сосема апстрактна појава. Не се свесни колку имаат, ниту како ги трошат.

„За нив парите се сосема апстрактна појава. Не се свесни колку имаат, ниту како ги трошат. За нив милион евра се како денар за маж во кај нас“ , го раскажува своето неверојатно искуство Стеван Стевановиќ, кој работејќи како личен тренер три месеци ја придружувал принцезата од Дубаи и нејзиното семејство на патување низ Европа. пишува „ Курир “.

Речси секоја година, сопругите на владетелите на супербогатите арапски земји, нивните ќерки, сестри и други членови на кралските семејства кои владеат со земјите од Персискиот залив, доаѓаат во Европа на одмор и, накратко кажано, трошат пари. излегува, во неограничени количини.
Нив ги придружува придружниот персонал кој ги следи за ништо да не пропушти, а летово меѓу нив беше и нашиот соговорник Стеван Стевановиќ, кој како лиценциран фитнес инструктор успеа да се вработи како личен тренер на принцезата од Дубаи.

– Обично има тим од 7-8 луѓе и секој има своја работа (асистенти, дадилки, возачи…) Искрено, немав поим што ме чека кога ме известија дека ја добив работата и дека јас три месеци ќе ја тренира принцезата од Дубаи и другите членови на семејството кои отишле на патување со неа. Не ти е важно кога одиш во свет толку непознат за тебе. Прво, еден куп правила на однесување кои треба да ги совладате, нивната култура, начинот на кој комуницирате… особено што се забранети од машки тренери, што, како што гледате, не е правило кое се почитува. Друга работа е сумата на пари. Се разбира, бев свесен дека тие се едни од најбогатите луѓе на светот, но не можев ни да сонувам дека некој може да потроши огромни суми пари, понекогаш дури и на најбанални работи – вели Стеван.

Принцезата, чиј идентитет (секако) нема да го откриеме, е средовечна, а на патувањето тргнала со својата сестра, децата и уште неколку членови на семејството. Стеван објаснува дека била многу дисциплинирана на тренинзите (работи и не зборува), но дека во други ситуации била многу невнимателна.

– Можев да ја чекам со часови кога се договоривме за тренинг, бидејќи таа едноставно забораваше. Се случило и да сака да оди во град, па повикала такси и возачи и хотелски работници и одеднаш се појавиле седум возачи, а таа само замавнала со раката и седнала во оној што најмногу и се допаѓа. По потреба бев и возач, најмногу за превоз на куфери или торби за пазарење. Мојот пријател навистина ме подготви за таа неорганизираност и ме полуде, но дури кога го доживеав, сфатив дека нема никаква подготовка за тоа. Никој не може да биде подготвен за такви одлуки кои се менуваат во секунда, барања, заборавање… – вели Стеван, но и нагласува дека ништо од тоа не им се сфаќа како лошо.

-Сè решаваат со насмевка. А кога ќе доцнат пет часа, само се смеат и некако не можеш ни да се налутиш.
Членовите на кралското семејство во Дубаи водат затворен живот, вели Стеван. Запознавањето не постои, а животот најмногу се сведува на работа и дома. Најмногу се грижат за нивниот физички изглед, на кој трошат незамисливи пари, а одредени естетски зафати вршат и во европските клиники.

– Сите тие се многу добро сочувани, а вложуваат толку многу во себе што тешко може да се види дека имале конкретни интервенции. Сепак, тие постојано бараат нов начин како да се подмладат и разубават, опседнати се со тоа. Не ги забележуваат мажите и не се заинтересирани за социјални активности, освен секако шопинг – додава соговорникот.
Тука започнува вистинската забава – шопингот. Стеван вели дека зборовите тешко можат да опишат како принцезите од Дубаи ги трошат своите пари.
-За нив милионот за нас е како денар. Цената никогаш не се прашува, картите само се бришат, а нивните желби и желби понекогаш достигнуваат незамисливи височини и секако, од нив може да се купи се.
Дека и членовите на кралската буржоазија се луѓе од крв и месо говори и тоа што парите не ги ослободиле од „светските“ стравови, па принцезата од Дубаи страда од аерофобија, односно неконтролиран страв од летање со авион.

– Таа некако стигна до Европа со приватен авион, но секаде на друго место оди исклучиво со воз. Се случи вечерта во Женева да изјави дека сака да оди во Париз наутро. Целото семејство се пакува и ја чека наутро во хотелот, а таа се појавува во домашен фустан и прашува каде одиш? Тогаш тој одлучува дека нема да оди во Париз иако билетите се веќе купени. За три месеци ги посетивме Франција, Италија и Швајцарија, при што јас го покривав секое нивно патување со воз со автомобил, главно носејќи дел од нивните куфери. За сето тоа време поминав неколку десетици илјади километри бидејќи никогаш не знаев каде ќе сака да оди утре, во кој град или земја – вели Стеван.
Стеван раскажува дека принцезата, нејзината сестра и генерално постарите членови на кралското семејство се исто така многу затворени во Европа, додека помладите генерации се нешто послободни од ограничувањата што им ги наметнуваат нивните матични земји.

– Шетаат покриени, иако под бурките или фереџите носат облека и накит од неколку стотици илјади евра. Не пливаат на плажи и базени, не разговараат со мажи. Честопати мажот има неколку жени и мора да посвети подеднакво внимание на секоја од нив, но принцезата со која отидов е единствената жена и затоа ужива најмногу привилегии. Од друга страна, нивните ќерки не се толку строги. Тие изгледаат како секоја друга „нормална“ девојка од Европа – додава тој.
Што се однесува до воспитувањето на помалите деца, тоа речиси целосно им е доверено на дадилките кои не се одвоени од нив. Ги учат на се, па вели дека децата се исти како што им е посветена дадилката.

– Можеби ќе звучи претенциозно, но навистина најдобри деца се оние кои ги чуваат српските дадилки. Ги има во изобилство, како и од Филипините или Тајланд, но Србинките се најдобри. Тие деца се најдобро образовани, имаат повеќе интереси, пољубезни се и поскромни. Останатите претежно по цел ден гледаат по некои апарати, а не ги забележуваат ниту дадилките ниту семејствата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *