Рецепт на античките РУСИ: Живејте до 100 години со редовно консумирање на ова МЛЕКО

Рецепт на античките РУСИ: Живејте до 100 години со редовно консумирање на ова МЛЕКО
Според народните верувања и традиции, ова млеко го користеле и боговите…

Козата е првото животно што некогаш луѓето го припитомиле за млеко и месо. Од козјо млеко нашите далечни предци почнаа да го прават првото сирење.

Оттогаш, козата им ги спаси животите на многу луѓе – па дури и на богови. Според легендата, бебето Зевс го доела козата Амалтеја кога било скриено во пештера од неговиот грозен татко Крон. Рогот на Амалтеја, од кој течеше нектар и амброзија, го доби името „рог на изобилството“ и стана симбол на просперитет.

Иако козјото млеко не е божествена амброзија, исто така отсекогаш било симбол на подобар живот бидејќи придонесувало за здравје и долговечност. Персискиот научник Авицена го сметал овој пијалок најдобар начин за спречување на деменција. Хипократ препорачал сите да пијат козјо млеко за да живеат сто години.

Во Стариот Рим, од козјо млеко се правеле различни лекови: со сусам – против катаракта, со гершл – против дизентерија. Клеопатра во своите купки додала козјо млеко за да ја зачува убавината. Во средниот век, морнарите често носеле кози на бродовите за да имаат свежо млеко за време на долгите патувања.

И Русите со векови го користеле козјото млеко како лек против многу болести:

  • во случај на несоница, на челото ставаат лапа од козјо млеко и кал;
  • во случај на алергија конзумирале козјо млеко со пепел од бреза;
  • сурутка од козјо млеко добро помогна со мамурлакот;
  • за кашлање користеле пијалок од козјо млеко и козја маст или варен овес во козјо млеко;
  • пиеле козјо млеко со мед за бронхитис;
  • со хемороиди конзумирале козја сурутка на празен стомак.

Ризницата на здравјето
Козјото млеко содржи витамини А, Б, Ц, Е, Д, многу амино киселини, селен, цинк, калиум, кој ја нормализира работата на кардиоваскуларниот систем, калциум, кој ги зајакнува коските, фосфор, кој е многу важен за функцијата на мозокот и железо, кое ја спречува анемијата.

Имуноглубините во составот на козјото млеко ефикасно помагаат во лекувањето на туберкулоза и други белодробни заболувања. Бидејќи козите се хранат со кората и лисјата на лековитите растенија, нивното млеко има исклучителна лековита моќ.

Научните истражувања потврдија дека козјото млеко помага во лекувањето на ракот на белите дробови, млечните жлезди и дебелото црево. Сепак, лекарите предупредуваат дека овој пијалок е забранет за рак на простата и мочен меур. Освен тоа, според научниците, козјото млеко е моќен антидепресив.

Во својот состав, козјото млеко е слично на мајчиното, поради што често се користи во храната за бебиња. Исто така, добро е познато дека во секоја зоолошка градина обично ги хранат младенчињата од други видови цицачи со козјо млеко доколку поради некоја причина останат без мајката.

Во споредба со кравјото млеко, козјото млеко полесно се вари и затоа може да го консумираат луѓе на кои им е дијагностицирана нетолеранција на лактоза. Покрај тоа, козјото млеко може да пијат и пациенти кои имаат алергија на казеин as-1, бидејќи за разлика од кравјото млеко, козјото млеко содржи само траги од овој алерген.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *