Еве како да препознатете НЕЗДРАВО МЕСО и ВЕШТАЧКО СИРЕЊЕ:Д-р Воја ги разоткри ИЗМАМАНИЦИТЕ на пазарот – ги има насекаде!

Гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ во утринската програма Прва зборуваше за измамите на пазарот, каде што често мислиме дека купуваме домашни, докажани производи, но ја добиваме „мачката во вреќата“!

Професорот детално објасни какво месо никогаш не треба да купувате, а кој е тестот кој дефинитивно докажува дека не сме купиле сирење, туку неквалитетен производ од маслиново масло. Особено предупреди за месото од живина!

„Лош квалитет, запомнете, бела маст, тоа е најлошото. Кога ќе видите бела маст, има лоши липиди. Жолта маснотија, тоа е вистинската работа. Кога ќе видите жолта маст на пазарот, тоа е кокошка што ја хранат со нормални работи од дворот Бела маст значи – се хранела со концентрат! Ако има бела маст на живината, не ја купувајте “, рече тој.

Претходно објасни дека лажното сирење прво ќе го препознаеме по цената, но сега откри трик кој ни помага да го разликуваме од вистинското.

„Првиот критериум е цената, знаете што, има многу измамници на пазарот, тоа можам слободно да го кажам. Прво го шетам целиот пазар, па прашувам кои се и кои се продавачите, од каде доаѓаат. Домаќинката мора да има време да разговара со продавачите. Потоа ги означуваме на пазарот оние луѓе кои се проверени од нас. Горчината на сирењето, па киселоста, тоа се сигналите. Но текстурата, внесете го сирењето во твојата рака, ако сирењето е грутка под раката, се распаѓа, тоа е маслиново сирење“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *