Денес се СЛАВИ СВЕТА ХАРИТИНА Заштитничка на ЖЕНИТЕ:Ако сте во НЕВОЛЈА направете го само ОВА.

Денес се СЛАВИ СВЕТА ХАРИТИНА Заштитничка на ЖЕНИТЕ:Ако сте во НЕВОЛЈА направете го само ОВА.

Православна црква и нејзините верници денеска ја слават Света Харитина, маченичка и светица од третиот век.
Нејзината судбина беше ужасна, а традицијата на нејзината животна приказна е една од најтрогателните во христијанството.

Харитина беше скромна, послушна и тивка девојка. На рана возраст решила да стане Христова невеста, а тоа е време кога царот Диоклецијан наредил големо прогонство на христијаните.

Во тој прогон Харитина била фатена и изведена на суд. Бидејќи не сакала да им се поклони на паганските божества, тие ја изложиле на страшни маки, ја потстрижувале косата до главата и и ја посипувале главата со врел јаглен, а потоа ја врзале за тркало што го вртеле џелатите. останала жива, но судијата наредил да ја фрлат во морето. На зачуденост на насобраниот народ, Харитина излегла неповредена од водата, но злобниот судија сакајќи да ја понижи до крај, испратил кај неа млади луѓе да ја обесчестат.

Харитина била сираче, која ја посвоил Клаудиј, угледен христијанин, кој така ја воспитувал уште од мала, а традицијата вели дека таа се смирила со клекнување и молитва само миг пред младите да тргнат да ја обесчестат. Таа умрела пред да ја допрат.Света Харитина до ден денес се смета за заштитничка на невините и скромни девојки и жени.

Се верува дека Света Харитина ќе им помогне на секој што ќе западне во неволја денес. Доволно е само искрено да побарате и ќе дојде духовна помош.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *