СРЕЌА ИЛИ ГЕНЕТСКА МУТАЦИЈА? Сите се радуваме кога ќе најдеме детелина со четири листа, еве што всушност значи

Некои луѓе веруваат дека детелина со четири листа, кога ќе се најде, треба да се стави во чевелот, додека најпопуларното место за чување на цеден лист е семејната Библија.

Уште од античко време, постоеле различни верувања за значењата на работите што не опкружуваат. Така, детелината со четири листа е симбол на среќата и како дошло до тоа значење и што значат детелина со повеќе листови?

Детелината со четири листа е резултат на генетска мутација која се јавува во листовите на некои видови детелина, чија природа сè уште не е прецизно утврдена. Овој феномен е доста редок и се јавува кај еден од 10.000 поединци. Затоа е распространето верувањето дека наоѓањето детелина со четири листа носи среќа.

Појавата на четвртата треска на детелина се јавува најчесто кај распространетата бела детелина.
Поретки се листовите со пет листови, уште поретко со шест листови итн. Според Гинисовата книга на рекорди, рекордот по број на кобиња на еден лист детелина е 56, а оваа детелина ја пронашол Шигео Обара од градот Ханамаки, Јапонија.

Во традициите на многу народи постои верување дека детелината со четири листови носи среќа.
„Живеј како во детелина“
На личноста на која му оди добро во животот често се вели дека „живее како детелина“. Оваа изрека веројатно доаѓа од фактот дека добитокот најдобро напредува кога се хранат со детелина.

Според верувањето дека детелината воопшто носи среќа, може да се претпостави дека наоѓањето детелина со четири листа треба да донесе исклучителна среќа, а најсреќна е онаа што ќе се најде случајно.
Среќни се оние со 4, 6, 8 и 9 лисја. Колку повеќе лисја, толку повеќе среќа.
Детелините со 5 и 7 листа носат лоша среќа, па ако ги најдете, треба да ги уништите.
Кога ќе најдете среќна детелина, треба да ја откинете со нокти или заби, да ја ставите во свилено марамче и да ја носите до срцето, но не кажувајте никому за тоа. Среќната детелина со девет листа е многу ретка, а се носи и дење и ноќе.

Некои луѓе веруваат дека детелина со четири листа, кога ќе се најде, треба да се стави во чевелот, додека најпопуларното место за чување на цеден лист е семејната Библија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *