Пионерите на Ковид ветуваат вакцина против РАК до 2030 година!

Двојката зад вакцината Biontech/Pfizer против Ковид е уверена дека ќе донесе вакцина против рак на пазарот пред 2030 година. Научниците не сакаат да ветуваат премногу, но „направиле голем број откритија“ со mRNA технологијата.

Двојката зад Biontech, која помогна да се пробие една од првите вакцини за Ковид, се гледаат себеси наскоро на целта. Угур Сахин (57) и Озлем Туречи (55) го основаа Biontech првенствено за да работат на новата технологија mRNA за борба против ракот . Сега тие се уверени дека нивната прва вакцина против рак треба да биде широко достапна пред 2030 година.

Кога започна пандемијата на коронавирус, парот го одложи истражувањето за рак и го насочи својот фокус кон вакцина против Ковид. За да го направи ова, Biontech се здружи со американскиот фармацевтски гигант Pfizer. Професорите сега се убедени дека лекциите научени од пандемијата го забрзале нивното истражување за рак на mRNA.

Говорејќи во ток-шоуто на Би-Би-Си во неделата, Туречи рече: „Она што го развивме во текот на децении за развој на вакцини за рак беше опашот за развојот на вакцината „Ковид 19“. Сега развиената вакцина против Ковид ѝ враќа нешто на работата на полето на ракот. Научивте како да произведувате вакцини подобро и побрзо и како имунолошкиот систем реагира на mRNA „кај голем број луѓе“.
„Постигнати серии на откритија“

Искуствата на здравствените власти преку Ковид со mRNA вакцините и како да се справиме со нив „дефинитивно ќе го забрзаат развојот на нашата вакцина против рак“, вели Туречи. На прашањето кога вакцините за рак би можеле да бидат широко достапни, Сахин рече дека тоа ќе биде „пред 2030 година“.

Туречи: „Имаме чувство дека лекувањето на ракот или менувањето на животот на болните од рак е на дофат“. Како научник, таа се труди да остане скромна и да не ветува премногу: „Секогаш се двоумиме да кажеме дека ќе имаме лек за ракот“. Во лабораторијата, тие „постигнаа голем број откритија“.

Вакцината за рак на mRNA ќе делува слично како кај Ковид. Вакцината Biontech/Pfizer против Ковид користи mRNA за да му даде на телото план за шилестиот протеин на коронавирусот. Ова им дава инструкции на клетките да направат копии од протеинот. Од друга страна, вакцината за рак на мРНК е дизајнирана да го измами телото на една личност да направи антигенски молекули пронајдени на нивниот тумор, овозможувајќи ѝ на вакцината да ги препознае и елиминира сите клетки останати по операцијата.

Biontech не е единствената фармацевтска компанија која истражува вакцина против рак. Бројни фармацевтски компании имаат средства во експериментална фаза. Во август, Модерна, која произведува свои вакцини против Ковид, рече дека ќе ги тужи Бионтек и Фајзер за прекршување на патенти поврзани со вакцината против Ковид-19.

Модерна во суштина наведува дека Biontech ги копирал клучните елементи на својата технологија mRNA. Сахин објасни: „Инвестиравме 20 години истражување во развојот на овие видови третмани. Секако дека ќе се бориме за нашата интелектуална сопственост“. Вие сте истражувале сè сами и самостојно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *